Bez uspoređivanja

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 21:17-25

17 Reče mu treći put: »Šimune Ivanov, ljubiš li me?« Ožalosti se Petar što mu reče po treći put: »Ljubiš li me?« i reče mu: »Gospodine, ti sve znaš, ti znaš da te ljubim.« Reče mu Isus: »Pasi ovce moje! 18 Zaista, zaista kažem ti: Kad si bio mlađi, opasivao si se sam i išao si kamo si htio; a kad ostariš, raširit ćeš svoje ruke i drugi će te opasivati i odvesti kamo ne ćeš.« 19 A tim riječima htjede označiti kakvom će smrću proslaviti Boga. Na to mu reče: »Pođi za mnom!«
20 Petar se obazre i vidje gdje za njim ide onaj učenik koga je Isus ljubio, koji se na večeri naslonio na njegove grudi i rekao: »Gospodine, tko je taj koji će te izdati?« 21 Kad ga ugleda Petar, reče Isusu: »Gospodine, a što će ovaj?« 22 Reče mu Isus: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga? Ti pođi za mnom!« 23 Tako se proširi među braćom riječ da onaj učenik ne će umrijeti. A Isus mu ne reče da ne će umrijeti, nego: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga?«
24 Ovo je onaj učenik koji svjedoči za ovo i koji ovo napisa; i znamo da je istinito njegovo svjedočanstvo.
25 A Isus je učinio i mnoga druga djela. I kad bi se to potanko popisalo, mislim da ni sav svijet ne bi mogao obuhvatiti knjige koje bi trebalo napisati.

Život je tijelu srce mirno, a strast je kao crvotočina u kostima.

Izreke 14:30

»JEDNOG ću dana sve staviti na Facebook – ne samo dobre stvari!« Riječi moje prijateljice Sue – izrečene za vrijeme ručka s mužem – natjerale su me da se glasno nasmijem, ali i zamislim. Društvene mreže mogu biti dobra stvar. Pomažu nam da ostanemo u vezi i molimo se za prijatelje dugi niz godina, neovisno o udaljenosti. No, ako nismo oprezni, mogu stvoriti nerealnu sliku života. Kada veći dio onoga što je stavljeno na neku od društvenih mreža pokazuje samo »dobre stvari«, možemo doći u zabludu da drugi nemaju probleme i pitati se gdje smo pogriješili.

Uspoređivanje s drugima siguran je recept za nezadovoljstvo. Kad su se učenici počeli uspoređivati jedni s drugima (Luka 9:46; 22:24), Isus je to prekinuo.

Ubrzo nakon uskrsnuća Isus je Petru rekao da će trpjeti za svoju vjeru. Na to se Petar okrenuo prema Ivanu i upitao: »‘Gospodine, a što će ovaj?’ Reče mu Isus: ‘Ako hoću da on ostane dok ja ne dođem, što je tebi do toga? Ti pođi za mnom!’« (Ivan 21:21,22) Isus je pokazao Petru što je najbolji lijek protiv nezdravog uspoređivanja. Kada su naše misli usredotočene na Boga i sve što je učinio za nas, usredotočenost na sebe polako nestaje i samo Ga želimo slijediti. Umjesto natjecateljskog duha i stresa, Bog nam daje svoju prisutnost i mir. Ništa se ne može mjeriti s Njime.

– James Banks

Zavist je kradljivac radosti. Theodore Roosevelt