Kada ne odaberu vas

Pročitajte: Djela apostolska 1:15-26

15 U one dane ustade Petar između braće – bilo je zajedno mnoštvo od oko sto i dvadeset osoba – i reče: 16 »Ljudi, braćo, trebalo je da se ispuni Pismo koje proreče Duh Sveti na Davidova usta za Judu, koji je bio vođa onima što uhvatiše Isusa. 17 On je bio ubrojen među nas i primio je dio ove službe. 18 Od nepravedne plaće steče njivu, ali se objesi i puče po sredini, i prosu se sva njegova utroba. 19 To postade poznato svim stanovnicima Jeruzalema, i ona se njiva prozva njihovim jezikom Akeldama, što znači krvna njiva. 20 U Knjizi psalama stoji naime napisano:
Njegov stan neka bude pust,
i neka ne bude nikoga koji bi u njemu stanovao,
a njegovu službu neka primi drugi!
21 Treba dakle da jedan od ovih muževa koji su bili s nama sve vrijeme, kako među nas dođe i od nas otiđe Gospodin Isus, 22 počevši od Ivanova krštenja do dana kad bi uzet od nas, s nama bude svjedok njegova uskrsnuća.«
23 I postaviše dvojicu: Josipa, koji se zvao Barsaba, a bio je prozvan Just, i Matiju. 24 Tada su se molili: »Ti, Gospodine, koji poznaješ srca sviju, pokaži koga si od ove dvojice izabrao 25 da primi mjesto ove službe i apostolstva iz kojega ispade Juda da ode na svoje mjesto.« 26 I baciše kocke za njih. I pade kocka na Matiju, i bi on pribrojen jedanaestorici apostola.

I baciše kocke za njih. I pade kocka na Matiju.

Djela ap. 1:26

MOJ je prijatelj objavio na Facebooku da je završio projekt. Drugi su mu čestitali, ali meni kao da je netko zabio nož u leđa. Taj je projekt trebao biti moj. Zaobišli su me, a nisam siguran zašto.

Jadan Josip. Njega je zaobišao Bog i on je znao zašto. Josip je bio jedan od dvojice od kojih je trebalo odabrati onoga koji će zamijeniti Judu. Učenici su se molili: »Ti, Gospodine, koji poznaješ srca sviju, pokaži koga si od ove dvojice izabrao« (r. 24). Bog je izabrao onog drugog jer »pade kocka na Matiju« (r. 26). Razmišljam o tome kako se osjećao Josip dok su učenici čestitali Matiji. Kako je to prihvatio? Je li se osjećao odbačenim i je li se udaljio od drugih? Ili se pouzdao u Boga i veselo nastavio igrati sporednu ulogu?

Znam koji je odabir najbolji i znam što bih ja najradije učinio. Kako neugodno! Ako me ne želite, u redu. Da vidimo kako ćete bez mene. Možda bih se osjećao bolje, ali samo zato što sam sebičan.

Josip se više ne spominje u Svetom pismu, tako da ne znamo što je učinio. Važnije od toga je kako mi reagiramo kada nas ne odaberu. Imajmo na umu da je Isusovo kraljevstvo važnije od našeg uspjeha i nastojmo radosno služiti neovisno o tome koju nam je ulogu namijenio.

– Mike Wittmer

Oče, dok god možemo služiti u Tvojem kraljevstvu, nije važno kako i gdje.