Bijeg od buke

Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 19:9-13

9 Tamo potraži pećinu i nastani se u njoj. Tada mu dođe riječ Gospodnja. On ga upita: »Što radiš ovdje, Ilija?« 10 On odgovori: »Pun sam revnosti za stvar Gospodina, Boga nad vojskama; jer sinovi Izraelovi ostaviše tvoj zavjet, tvoje žrtvenike razvališe i tvoje proroke pobiše mačem. Jedini ja ostadoh, ali i meni rade o glavi.« 11 On odvrati: »Iziđi i stani na goru pred Gospodina!« Tada prođe Gospodin pokraj njega. Pred Gospodinom je bio silan, žestok vihor. 12 Iza vihora dođe potres, pa oganj. Ali Gospodin nije bio u ognju. Poslije ognja dođe tih, blag lahor. 13 Kad je to Ilija čuo, pokri lice svoje plaštem, stupi van i stade na ulazu u pećinu. Tada mu progovori glas koji ga je pitao: »Što radiš ovdje, Ilija?«

Poslije ognja dođe tih, blag lahor.

1 Kraljevima 19:12

PRIJE nekoliko godina ravnateljica škole predložila je učenicima da joj se tijekom večeri pridruže u ‘isključivanju’. Iako su pristali, nevoljko su odložili svoje mobitele i ušli u kapelicu. Sljedećeg su sata u tišini sjedili slaveći Boga glazbom i molitvama. Poslije je jedan od sudionika opisao to iskustvo kao »predivnu priliku da se smiri… mjestu na kojem je bila ugašena sva suvišna buka«.

Ponekad je teško izbjeći ‘dodatnu buku’. Brujanje naših vanjskih i unutarnjih svjetova može biti zaglušujuće. Ali kad smo spremni na ‘isključivanje’, počinjemo shvaćati psalmistovo upozorenje da je važno smiriti se kako bismo spoznali Boga (Psalam 46:11). U 19. poglavlju Prve knjige o Kraljevima vidimo da je i prorok Ilija tražio Gospodina, i nije ga pronašao u žestokom vihoru, ili zemljotresu ili ognju (r. r. 9-13). Umjesto toga, Bog mu se objavio u blagom lahoru (r. 12).

Dodatna buka je neizbježna tijekom proslava. Kad se obitelj i prijatelji okupe, vjerojatno će živahno razgovarati, obilnije jesti, glasnije se smijati i razdragano jedni drugima iskazivati ljubav. Ali kad tiho otvorimo svoje srce, naći ćemo da je vrijeme s Bogom još ljepše. Poput Ilije, vjerojatnije je da ćemo susresti Boga u tišini. I ponekad, ako slušamo, i mi ćemo čuti blagi lahor.

– Cindy Hess Kasper

Najvjerojatnije ćemo upravo u tišini čuti blagi Božji šapat.