Blag, ali moćan

Pročitajte: Izaija 40:10,11

10 Evo, svemogući Gospodin dolazi kao pobjeditelj!
Njegova mu je mišica dala pobjedu.
Evo, njegova plaća s njim dolazi!
Bojna njegova nagrada ide pred njim.
11 Kao pastir, tako on pase svoje stado.
Janjad uzima u svoje naručje.
Nosi ih na svojim prsima;
polako vodi ovcu dojilicu.«

Blagost vaša neka bude poznata svim ljudima!

Filipljanima 4:5

DOK je početkom Drugoga svjetskog rata njemačka vojska postupno okupirala sve veći dio Nizozemske, djevojčica Anne Frank i njezina obitelj preselili su se u tajno skrovište kako bi izbjegli opasnost. Dvije su se godine uspješno skrivali, a onda su ih pronašli i poslali u koncentracijske logore. Usprkos tome Anne je u svome dnevniku napisala: »Na duge staze, najoštrije oružje od svih jest dobra i nježna duša.« No nježnost može biti i problem kada je riječ o stvarnom životu.

U 40. poglavlju Izaije vidimo sliku Boga koji je i nježan i moćan. U 11. retku čitamo: »Kao pastir, tako On pase svoje stado. Janjad uzima u svoje naručje.« Ali tom retku prethodi ovaj: »Evo, svemogući Gospodin dolazi kao pobjeditelj! Njegova mu je mišica dala pobjedu« (r. 10). Moćan, ali nježan kada treba zaštititi ranjive.

Sjetite se Isusa koji je u Hramu prevrnuo stolove mjenjačima i klupe trgovcima, ali je bio nježan prema djeci. Osudio je farizeje (Matej 23), ali je oprostio ženi koja je trebala Njegovo milosrđe (Ivan 8:1-11).

Iako će biti trenutaka da odvažno stanemo u obranu slabih i potaknemo druge da se bore za pravdu, moramo učiniti da i naša blagost »bude poznata svim ljudima!« (Filipljanima 4:5) Dok služimo Bogu, naša najveća snaga je blagost.

– Dave Branon

Blagost nam pomaže da se izborimo za nešto, a da si pritom ne stvorimo neprijatelja.