Gostoljubivost

Pročitajte: Ponovljeni zakon 10:12-19

12 Dakle, Izraele! Što traži od tebe Gospodin, Bog tvoj? Samo to da se bojiš Gospodina, Boga svojega, da hodiš po svim njegovim putovima, da ga ljubiš i da služiš Gospodinu, Bogu svojemu, svim srcem i svom dušom, 13 držeći zapovijedi i zakone Gospodnje, što ti ih danas dajem, da ti bude dobro. 14 Eto, Gospodinu, Bogu tvojemu, pripadaju nebo i nebo nebesa, zemlja i sve što je na njoj. 15 Pa ipak, Gospodin se u svojoj ljubavi okrenuo k vašim ocima i izabrao vas, njihove potomke, između svih naroda, kao što je danas. 16 Zato obrežite svoje srce i ne budite više tvrdokorni! 17 Jer Gospodin, Bog vaš, jest najviši Bog i najviši Gospodin, veliki, silni, strašni Bog, koji ne gleda na osobu i ne da se podmititi, 18 koji pomaže do pravice siroti i udovici, ljubi stranca i daje mu hranu i odjeću. 19 Tako i vi ljubite stranca! Jer ste i sami bili stranci u egipatskoj zemlji.

Tako i vi ljubite stranca! Jer ste i sami bili stranci u egipatskoj zemlji.

Ponovljeni zak. 10:19

DOK su moji prijatelji živjeli u Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih zemalja Europe, bili su dirnuti gostoljubivošću, posebno drugih kršćana. Jednom su odnijeli odjeću i namirnice bračnome paru iz njihove crkve koji je udomio nekoliko djece. Kao uvažene goste ponudili su ih čajem i kolačima, unatoč prosvjedima. Na odlasku su im dali da ponesun kući lubenice, drugo voće i povrće. Moji su prijatelji bili zadivljeni njihovom gostoljubivošću.

Ti vjernici utjelovljuju onakvu gostoljubivost kakvu je Bog zapovjedio svome narodu, Izraelcima. Rekao im je da mu budu poslušni, da ga ljube i da mu služe »svim srcem i svom dušom« (r. 12). Kako su Izraelci u tome uspijevali? Odgovor nalazimo u 19. retku: »Ljubite i vi pridošlicu, jer ste i sami bili pridošlice u zemlji egipatskoj« (K. S.). Iskazujući dobrodošlicu strancima služit će Bogu i častiti Ga; a voleći i brinući se o strancima pokazat će pouzdanje u Njega.

Naše se okolnosti možda razlikuju od okolnosti Moldavaca ili Izraelaca, ali i mi možemo pokazati ljubav prema Bogu iskazujući dobrodošlicu drugima. Bilo da otvaramo svoje domove ili osmijehom pozdravljamo prolaznike, širimo Božju skrb i gostoljubivost usamljenom, napaćenom svijetu.

– Amy Boucher Pye

Vjernici pokazuju Božju ljubav iskazujući dobrodošlicu.