Najveća akcija spašavanja

Pročitajte: Evanđelje po Luki 19:1-10

1 On dođe u Jerihon i prolazio je kroz mjesto. 2 Tamo je bio čovjek po imenu Zakej. Bio je carinički starješina, i bio je bogat. 3 Želio je vidjeti Isusa i upoznati ga, ali nije mogao od mnoštva naroda; jer je bio maloga rasta. 4 Zato potrča naprijed i popne se na divlju smokvu da ga mogne vidjeti; jer je Isus onuda trebao proći. 5 Kad dođe Isus na ono mjesto, pogleda gore i reče mu: »Zakeju, brzo siđi; jer danas trebam proboraviti u tvojoj kući.« 6 I siđe brzo, i primi ga s radošću. 7 Svi koji to vidješe mrmljali su i govorili: »Svratio je u kuću grješnika.« 8 A Zakej stupi pred Gospodina i reče: »Gospodine, pola svog imanja dajem siromasima; i ako sam koga prevario, vraćam četverostruko.« 9 Isus mu reče: »Danas je došlo spasenje ovoj kući, jer je i on Abrahamov sin. 10 Sin Čovječji je došao potražiti i spasiti što je bilo izgubljeno.«

Sin Čovječji je došao potražiti i spasiti što je bilo izgubljeno.

Luka 19:10

U veljači 1952. godine olujno je nevrijeme prepolovilo tanker SS Pendleton, oko 16 kilometara od obale Massachusettsa. Više od četrdeset mornara bilo je zarobljeno u krmi broda koji je tonuo usred oluje i pobješnjelih valova.

Kada je vijest o nesreći stigla u postaju obalne straže u Chathamu, Massachusetts, prvi vođa palube Webber i još trojica muškaraca ušli su u čamac za spašavanje i učinili ono što se činilo gotovo nemogućim: spasili su trideset dva člana posade. Njihov pothvat smatra se jednim od najvećih akcija spašavanja u povijesti obalne straže Sjedinjenih Američkih Država. O tome je 2016. godine snimljen film.

U Evanđelju po Luki 19:10 Isus najavljuje svoju akciju spašavanja govoreći: »Da, Sin Čovječji došao je da traži i spasi što je izgubljeno« (K. S.). Križ i uskrsnuće postali su konačni čin spašavanja. Isus je na sebe uzeo naše grijehe i vratio Ocu sve koji se pouzdaju u Njega. Više od dvije tisuće godina ljudi prihvaćaju Njegovu ponudu svrhovitog života sada i vječnog života s Njime. Spašeni su!

Kao Isusovi sljedbenici imamo prednost, uz pomoć Svetoga Duha, pridružiti se našem Spasitelju u najvećoj akciji spašavanja svih vremena. Tko u vašem životu treba Njegovu spasonosnu ljubavi?

– Bill Crowder

Već danas možemo se priključiti toj akciji spašavanja.