Očekujte kašnjenje

Pročitajte: Mudre izreke 16:1-3,9

1 Čovjek se dobro spremi u srcu,
a od Gospodina dolazi što jezik izgovori.
2 Neka se čovjeku učine čisti svi njegovi putovi,
ipak je Gospodin onaj koji ispituje duhove.
3 Predaj Gospodinu svoja djela,
i tvoji će naumi uspjeti.

9 Srce čovječje uredi sebi svoj put,
a Gospodin upravlja njegove korake.

Srce čovječje uredi sebi svoj put,
a Gospodin upravlja njegove korake.

Izreke 16:9

VI se šalite? Već sam kasnio. Ali prometni znak upozoravao me da prilagodim svoja očekivanja. »Očekujte zastoje«, pisalo je. Promet se usporavao. Morao sam se nasmijati: očekujem da stvari idu glatko prema mome rasporedu, ne očekujem radove na cesti.

U duhovnom pogledu, malo nas računa na krize koje usporavaju ili preusmjeravaju naš život. Ipak, ako bolje razmislim, mogu se sjetiti kako su me okolnosti mnogo puta preusmjerile – u velikim i malim stvarima. Zastoji se događaju.

Salomon nikada nije vidio znak na kojemu je pisalo: »Očekujte kašnjenja.« Ali u 16. poglavlju Mudrih izreka on uspoređuje naše planove s Božjom providnošću. Suvremenim jezikom 9. redak bi glasio ovako: »Smrtnici rade velike planove, ali Bog ima zadnju riječ.« Drugim riječima mi imamo predodžbu o tome što bi se trebalo dogoditi, ali Bog ima za nas drugi put.

Kako to da zaboravljamo tu duhovnu istinu? Planiramo, a zaboravljamo pitati Boga koji su Njegovi planovi. Kada dođe do zastoja, ljutimo se. Umjesto toga mogli bismo se, kako savjetuje Salomon, prepustiti Božjem vodstvu, korak po korak, dok Ga u molitvi tražimo, čekamo Njegovo vodstvo – dopuštajući Mu da nas neprekidno preusmjerava.

– Adam Holz

Zamijenite zabrinutost za povjerenje.