Život bez premca

Pročitajte: Knjiga Postanka 29:31-35

31 Kad vidje Gospodin da je Lea zapostavljena, učini je rodnom, a Rahela osta nerotkinja. 32 Tako Lea zatrudnje i rodi sina, kojemu nadjenu ime Ruben; »jer«, reče ona, »Gospodin pogleda na jad moj. Sada će me ljubiti moj čovjek.« 33 I opet ona zatrudnje i rodi sina. Ona reče: »Gospodin je čuo da sam bila zapostavljena; zato mi dade i ovoga.« I nadjenu mu ime Šimun. 34 I kad opet zatrudnje i rodi sina, reče: »Sad će mi moj čovjek biti naklonjen; jer rodih tri sina.« Zato mu nadjenu ime Levi. 35 Potom zatrudnje još jedanput, rodi sina i reče: »Sada ću slaviti Gospodina.« Zato mu nadjenu ime Juda. Potom ne rodi više nijedno dijete.

Potom zatrudnje još jedanput, rodi sina i reče: »Sada ću slaviti Gospodina.«

Postanak 29:35

U televizijskoj emisiji nekoliko se adolescenata predstavilo kao srednjoškolci kako bi bolje razumjeli život tinejdžera. Otkrili su da društvene mreže igraju središnju ulogu u tome kako tinejdžeri procjenjuju svoju vrijednost. Jedan je sudionik primijetio: »Njihova procjena vlastite vrijednosti povezana je s društvenim mrežama – ovisna je o tome koliko likeova dobiju po fotografiji.« Ta potreba za prihvaćanjem može potaknuti mlade ljude na ekstremno ponašanje na internetu.

Žudnja za prihvaćanjem nije ništa novo. U 29. poglavlju Knjige Postanka Lea opravdano žudi za ljubavlju svoga supruga Jakova. Vidimo to u imenima prve trojice njezinih sinova – svako govori o njezinoj osamljenosti (r. r. 31-34). No, nažalost, nema naznaka da joj je Jakov ikada pružio to za čime je žudjela. Kada je rodila četvrtog sina, Lea se okrenula Bogu. Sinu je nadjenula ime Juda, što znači »slaviti« (r. 35). Čini se da je Lea konačno odlučila potražiti svoju vrijednost u Bogu i postala je dio Božje spasenjske priče: Juda je bio predak kralja Davida i poslije Isusa.

Svoju vrijednost možemo tražiti na mnogo načina i na raznim mjestima, ali samo u Isusu nalazimo svoj identitet. Djeca smo Božja, subaštinici s Kristom i oni koji će vječno živjeti sa svojim nebeskim Ocem. Tomu nema premca.

– Peter Chin

Naša je vrijednost u Bogu, ne u drugima!