Budite hrabri!

Pročitajte: Ponovljeni zakon 31:1-8

1 Mojsije završi ovaj i održa sljedeći govor svemu Izraelu:
2 Reče im: »Meni je sada sto i dvadeset godina, i ne mogu više odlaziti i dolaziti. I Gospodin mi je rekao: Ne smiješ prijeći preko toga Jordana. 3 Gospodin, Bog tvoj, ići će pred tobom prijeko. On će rastjerati te narode ispred tebe, tako da možeš stupiti na njihovo mjesto. I Jošua će ići pred tobom prijeko, kao što je odredio Gospodin. 4 Gospodin će učiniti s njima kako je učinio s kraljevima amorejskim Sihonom i Ogom i s njihovom zemljom, koje uništi. 5 Kad ih Gospodin preda u vašu vlast, onda im učinite posve po zapovijedi koju vam dadoh! 6 Budite srčani i hrabri! Ne bojte se! Ne preplašite ih se! Jer Gospodin, Bog tvoj, ide sam s tobom. On te ne pušta i ne ostavlja.«
7 Tada Mojsije dozva Jošuu i dade mu, u prisutnosti svega Izraela, sljedeći nalog: »Budi srčan i hrabar! Jer ćeš ti ući s ovim narodom u zemlju za koju se zakleo Gospodin njihovim ocima da će im je dati. Ti ćeš je razdijeliti među njih u baštinu. 8 Gospodin će sam ići pred tobom. On je s tobom. On te ne pušta i ne ostavlja. Ništa se ne boj i ne plaši!«

Budite srčani i hrabri! Ne bojte se!

Ponovljeni zak. 31:6

DOK je većina njemačkih crkvenih vođa pokleknula pred Hitlerom, teolog i pastor Martin Niemöller bio je među hrabrijima koji su se oduprijeli nacističkom zlu. Pročitao sam anegdotu o tome kako je 1970-ih skupina starijih Nijemaca stajala ispred velikog hotela, a jedan koji se činio mlađim užurbano je trčkarao s prtljagom. Netko je pitao tko su oni. »Njemački pastori«, bio je odgovor. »A mlađi muškarac? To je Martin Niemöller… on ima osamdeset. No ostao je mlad jer se ne boji.« Niemöller nije bio hrabar zato što je posjedovao neki gen protiv straha, nego zbog Božje milosti. Zapravo, nekada je i sam zagovarao antisemitizam, ali se pokajao i Bog ga je obnovio i pomogao mu da govori i živi istinu.

Mojsije je ohrabrivao Izraelce da pobijede strah i slijede Boga u istini. Kad su se preplašili jer su saznali da će ih Mojsije, njihov vođa, uskoro napustiti, on je rekao Jošui: »Budite srčani i hrabri! Ne bojte se… Gospodin, Bog tvoj, ide sam s tobom« (r. 6). Nije trebao drhtati pred neizvjesnom budućnošću zbog jednog razloga: Bog je bio s njima.

Bez obzira na tamu koja vas okružuje, bez obzira na strahote koje vam se događaju – Bog je s vama. Milošću Božjom suočite se sa svojim strahovima znajući da vas Bog »ne pušta i ne ostavlja« (r. r. 6, 8).

– Winn Collier

Živjeti bez straha ne znači ne osjećati strah, nego ne pokoravati mu se.