Mommain trag

Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 1:3-7

3 Zahvaljujem Bogu kojemu služim od predaka čistom savješću, dok te se bez prestanka spominjem u svojim molitvama noć i dan. 4 Sjećajući se tvojih suza, poželim te vidjeti, da se ispunim radošću. 5 Sjećam se tvoje iskrene vjere koja se nastani najprije u tvojoj baki Loidi i u tvojoj majci Euniki, a uvjeren sam i u tebi.
6 Zato te opominjem da stalno raspiruješ Božju milost koja je u tebi polaganjem mojih ruku. 7 Doista, Bog nam nije dao duha bojažljivosti, nego jakosti, ljubavi i razboritosti.

Ali ti stoj u onome što si naučio i o čemu si se uvjerio, znajući od kojih si naučio.

2 Timoteju 3:14

NJEZINO je ime bilo dugačko, a njezine godine brojne. Madeline Harriet Orr Jackson Williams živjela je 101 godinu, i nadživjela dva muža. Obojica su bili propovjednici. Madeline je bila moja baka. Zvali smo ju Momma. Moja braća, sestre i ja dobro sam ju poznavali; živjeli smo u njezinu domu dok ju drugi muž nije otjerao. Čak je tada živjela samo 80 kilometara daleko do nas. Voljela je pjevati crkvene pjesme i citirati dijelove Svetoga pisma. Bila je bogobojazna i njezina je vjera u nama ostavila duboki trag.

Prema onome što piše u predloženome tekstu, Timotejeva baka Loida i njegova majka Eunika snažno su utjecale na njega. Njihov način života i podučavanje bili su ukorijenjeni u Svetome pismu (r. r. 14-16) i s vremenom je njihova vjera niknula u Timotejevu srcu. Takav odgoj nije bio samo temelj njegova odnosa s Bogom, nego je imao važnu ulogu u služenju Gospodinu (1:6,7).

Danas, kao i u Timotejevo doba, Bog upotrebljava vjerne žene i muškarce da obilježe buduće naraštaje. Naše molitve, riječi, djela i služenje Gospodin može upotrijebiti dok smo živi, a i kada nas više ne bude. Zato moja braća, sestre i ja još uvijek živimo prema načelima koja nam je ostavila Momma. Molimo se da Mommina ostavština ne završi s nama.

– Arthur Jackson

Živimo na slavu Božju i na dobrobit drugih.