Stvoritelj i održavatelj

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 1:1-4

1 Bog, koji je negda mnogo puta i različitim načinom govorio ocima po prorocima, progovori nama u ove posljednje dane po Sinu. 2 Njega postavi baštinikom svemu, po njemu stvori i svijet. 3 On je odsjaj njegove slave i odraz njegova bića. Zato nosi sve riječju svoje sile; nakon što je očistio grijehe, sjede s desne strane Veličanstvu na visini. 4 Postade uzvišeniji od anđela, koliko dobi u baštinu ime odličnije od njihova.

On je odsjaj Njegove slave i odraz Njegova bića. Zato nosi sve riječju svoje sile.

Hebrejima 1:3

RADEĆI s povećalom i pincetama, švicarski urar Phillipe objasnio mi je kako se rastavljaju, čiste i ponovno sastavljaju sićušni dijelovi mehaničkih satova. Dok sam gledao sve te dijelove, Phillipe mi je pokazao najvažniji dio sata, glavnu oprugu. To je dio koji pomiče sve zupčanike kako bi sat mjerio vrijeme. Bez nje ni najljepše dizajnirani sat neće raditi.

U prekrasnom odlomku Novog zavjeta koji se nalazi u Poslanici Hebrejima, pisac biranim riječima hvali Isusa jer je po Njemu Bog stvorio nebesa i zemlju. Poput složenoga satnog mehanizma, svaki je pojedini dio našeg svemira stvorio Isus (r. 2). Od bezgraničnoga Sunčevog sustava do jedinstvenosti naših otisaka prstiju, Njegovo je djelo.

Ali Isus nije samo Stvoritelj, On je poput glavne opruge sata, dio bez kojega sve stvoreno ne može funkcionirati ni napredovati. On svemir uzdržava »riječju svoje sile« (r. 3), i usprkos čudesnoj složenosti sve radi savršeno.

I dok danas budete uživali u ljepoti svega stvorenja, zapamtite da se sve »u Njemu drži u redu« (Kološanima 1:17, K. S.). To je dovoljan razlog da slavimo Isusovu presudnu ulogu u stvaranju i održavanju svemira i Njegovu svakodnevnu brigu za svakoga od nas.

– Lisa Samra

Zahvalimo Isusu za sve što je stvorio i što sve održava u redu.