Posuđeni blagoslovi

Pročitajte: Prva knjiga Ljetopisa 29:6-16

6 Tada darovaše dragovoljno obiteljski poglavari, knezovi plemena Izraelovih, tisućnici i stotnici, i činovnici u kraljevoj službi. 7 Oni dadoše za gradnju Božjega Hrama pet tisuća talenata zlata, deset tisuća darika, deset tisuća talenata srebra, osamnaest tisuća talenata mjedi i sto tisuća talenata željeza. 8 Tko je imao dragoga kamenja predade ga za blago Gospodnjega hrama Geršonovcu Jehielu. 9 Narod se radovao dragovoljnim darovima jer su pobožnim srcem dragovoljno prinosili Gospodinu svoje darove. I kralj se David veoma radovao.
10 I blagoslovio je David Gospodina pred svom općinom. David je molio: »Blagoslovljen neka si, Gospodine, Bože oca Izraela, odvijeka dovijeka! 11 Tvoja je, Gospodine, veličina, moć, slava, hvala i visost. Jer tvoje je sve na nebu i na zemlji. Tvoje je, Gospodine, gospodstvo i ti se uzdižeš kao Gospodin iznad svega. 12 Bogatstvo i čast dolaze od tebe, i ti si vladar nad svim. U tvojoj je ruci snaga i moć, i u tvojoj je vlasti da učiniš velikim i moćnim koga god hoćeš. 13 I zahvaljujemo ti, Bože naš, i častimo tvoje slavno ime. 14 A tko sam ja, što je narod moj da smo mogli u takvoj množini prinijeti svoje darove? Ne, od tebe dolazi sve, i iz tvoje ruke darovasmo tebi. 15 Ta mi smo samo tuđi i gosti pred tobom, kao svi naši oci. Kao sjena su dani našega života na zemlji i bez nadanja. 16 Gospodine, Bože naš, sve ovo blago što ga pripremismo da ti sagradimo kuću za tvoje sveto ime, dolazi iz tvoje ruke, i sve je to tvoje.

Gospodnja je zemlja i sve što je ispunja, svijet i njegovi stanovnici.

Psalam 24:1

POGNULI smo glave prije objeda i moj prijatelj Jeff se pomolio: »Oče, hvala Ti što nam dopuštaš da dišemo Tvoj zrak i jedemo Tvoju hranu.« Jeff je nedavno ostao bez posla, tako da su me njegovo iskreno pouzdanje u Boga i priznanje da sve Njemu pripada, duboko ganuli. Pitao sam se jesam li doista svjestan toga da su i najosnovnije, svakodnevne stvari u mome životu Božje i da mi On dopušta koristiti se njima.

Kada je kralj David primio prinose Izraelaca za izgradnju hrama u Jeruzalemu, pomolio se: »A tko sam ja, što je narod moj da smo mogli u takvoj množini prinijeti svoje darove? Ne, od Tebe dolazi sve, i iz Tvoje ruke darovasmo Tebi.« Zatim je dodao: »Sve je to Tvoje« (1 Ljetopisa 29:14,16).

Čak i sposobnost da steknemo bogatstvo i zarađujemo za život dolazi od Njega (Ponovljeni zak. 8:18). Razumijevanje da nam je sve posuđeno potiče nas da se prestanemo grčevito držati stvari ovoga svijeta i živimo otvorenih ruku i srca – da dragovoljno dajemo jer smo duboko zahvalni na dobroti koje svakodnevno primamo.

Bog velikodušno daje – toliko nas je ljubio da se čak odrekao svoga Sina »za sve nas« (Rimljanima 8:32). Zato što smo dobili toliko toga, zahvalimo Mu iz dubine srca za male i velike blagoslove.

– James Banks

Sve što je naše je Božje.