Svjesnost situacije

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 1:3-11

3 Zahvaljujem Bogu svojemu kad se god spomenem vas, 4 moleći svagda u svakoj svojoj molitvi za sve vas s radošću 5 što vi postadoste zajedničari u evanđelju od prvoga dana do danas. 6 Uzdam se upravo u to da će onaj koji je počeo dobro djelo u vama, dovršiti ga do dana Krista Isusa. 7 Pravedno je da ovako mislim o svima vama, jer vas nosim u srcu, budući da ste svi sudionici moje milosti i u mojim okovima i u obrani i potvrđivanju evanđelja. 8 Doista, Bog mi je svjedok kako čeznem za svima vama najnježnijom ljubavlju Krista Isusa. 9 I zato se molim da vaša ljubav sve više obiluje u spoznaji i u svakom razumijevanju, 10 da razabirete što je bolje te da budete čisti i bez spoticanja na Kristov dan, 11 puni plodne pravde po Isusu Kristu, na slavu i hvalu Božju.

I zato se molim da vaša ljubav sve više obiluje u spoznaji i u svakom razumijevanju.

Filipljanima 1:9

MOJA je obitelj, nas petero, bila u Rimu tijekom božićnih blagdana. Ne znam jesam li ikada vidio više ljudi na jednome mjestu. Prolazeći kroz mnoštvo da bismo vidjeli znamenitosti poput Vatikana i Koloseuma, više puta sam rekao svojoj djeci da budu »svjesni situacije« – da obrate pozornost gdje se nalaze, tko je oko njih i što se događa. Živimo u vremenima kada svijet, kod kuće i u inozemstvu, nije sigurno mjesto. Služeći se mobitelom i slušalicama djeca (budemo iskreni, i odrasli) još manje gledaju što se događa oko njih.

Svjesnost situacije bit je Pavlove molitve za vjernike u Filipima (r. r. 9-11). Želio je da pomno paze »tko i što ih okružuje i gdje se nalaze«. No, cilj mu nije bila njihova osobna sigurnost. Pavao se molio za nešto mnogo veće: da posvećeni Božji narod bude dobar upravitelj Kristove ljubavi koju je primio, da razlikuje »što je bolje«, da bude »čisti i bez spoticanja« i da obiluje dobrim osobinama koje samo Isus može proizvesti. Takav način života proizlazi iz svjesnosti da je Bog onaj »tko« u našim životima i da je naše sve veće oslanjanje na Njega ono »što« ga raduje, da je svaka situacija mjesto »gdje« možemo dijeliti drugima iz prebogate riznice Božje ljubavi.

– John Blase

Bože, probudi nas. Pomogni nam da obraćamo pozornost na svoj život i živote onih oko sebe.