Pazite!

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 5:6-11

6 Ponizite se dakle pod moćnom rukom Božjom, da vas uzvisi u pravo vrijeme! 7 Svu svoju brigu prebacite na njega, jer se on brine za vas! 8 Budite trijezni i bdijte jer vaš protivnik, đavao, kao ričući lav obilazi i traži koga će proždrijeti. 9 Njemu se oduprite postojani u vjeri i znajte da iste muke podnose vaša braća u svijetu! 10 A Bog svake milosti, koji vas pozva na svoju vječnu slavu u Kristu Isusu, on će vas, poslije malo muke, usavršiti, okrijepiti i utvrditi. 11 Njemu vlast u vijeke! Amen.

Budite trijezni i bdijte jer vaš protivnik, đavao, kao ričući lav obilazi i traži koga će proždrijeti.

1 Petrova 5:8

ODRASLA sam u toplim južnim krajevima. Kad sam se preselila na sjever, trebalo mi je dosta vremena da naučim voziti sigurno za vrijeme dugih, snježnih mjeseci. Tijekom moje prve jake zime, tri puta sam završila u snježnom nanosu! No, nakon nekoliko godina prakse, počela sam se osjećati ugodno vozeći u zimskim uvjetima. Zapravo, postala sam malo previše sigurna. Prestala sam biti oprezna. I tada sam naišla na zaleđeni dio i udarila u telefonski stup uz rub ceste!

Srećom, nitko nije stradao, ali toga sam dana naučila nešto važno. Shvatila sam koliko osjećaj sigurnosti može biti opasan. Umjesto da pazim, uključila sam ‘autopilot’.

Istu opreznost i budnost moramo primijeniti u svojem duhovnom životu. Petar upozorava vjernike da ne prolaze bezbrižno kroz život. »Budite trijezni« (r. 8), poručuje im. Đavao se svesrdno trudi da nas uništi, zato i mi moramo nešto poduzeti, oduprijeti se i biti »postojani u vjeri« (r. 9). To nije nešto što moramo učiniti u svojoj snazi. Bog obećava da će biti s nama u svim našim patnjama, a onda će nas »poslije malo muke, usavršiti, okrijepiti i utvrditi« (r. 10). Njegovom snagom učimo biti oprezni i spremni oduprijeti se zlu i u svemu slijediti Njega.

– Amy Peterson

I u svom duhovnom životu moramo paziti da ne postanemo neoprezni.