Trebate novo srce?

Pročitajte: Ezekiel 36:24-27

24 Ja ću vas uzeti iz svih zemalja i dovesti vas natrag u vašu zemlju. 25 Poškropit ću vas čistom vodom, da budete čisti. Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih vaših idola.
26 Dat ću vam novo srce i nov ću duh staviti u vašu nutrinu. Odstranit ću kameno srce iz vaših grudi i dat ću vam pravo srce. 27 Svoj ću duh staviti u vašu nutrinu i učinit ću da hodite po mojim zapovijedima i da savjesno izvršavate moje zakone.

Dat ću vam novo srce… Odstranit ću kameno srce iz vaših grudi i dat ću vam pravo srce.

Ezekiel 36:26

VIJESTI su bile loše. Moj je otac imao bolove u prsima i njegov je liječnik odlučio provjeriti o čemu je riječ. Rezultat? U tri su arterije ustanovljena suženja. Dana 14. veljače trebali su mu napraviti tri premosnice. Iako zabrinut, moj je tata to vidio kao dobar znak: »Za Valentinovo ću dobiti novo srce!« I dobio je! Operacija je bila uspješna i ponovo je krv nesmetano dolazila u njegovo srce – njegovo ‘novo’ srce.

Operacija moga oca podsjetila me da nam Bog nudi i novi život. Budući da grijeh začepljuje naše duhovne ‘arterije’ – vezu s Bogom – trebamo duhovnu ‘operaciju’ da ih očisti.

Upravo je to Bog obećao svojem narodu. Uvjeravao ih je: »Dat ću vam novo srce… Odstranit ću kameno srce iz vaših grudi i dat ću vam novo srce« (r. 26). Također im je obećao: »Očistit ću vas od svih vaših nečistoća« (r. 25) i »Svoj ću Duh staviti u vašu nutrinu« (r. 27). Kao onaj koji može obnoviti njihove živote, Bog je narodu obećao novi početak .

To je obećanje u konačnici ispunjeno Isusovom smrću i uskrsnućem. Kada se pouzdamo u Njega, primamo novo duhovno srce koje je čisto od našega grijeha i očaja. Ispunjeno Kristovim Duhom, naše novo srce kuca okrijepljeno Božjom silom kako bismo i mi »hodili u novom životu« (Rimljanima 6:4).

– Adam Holz

Bože, hvala Ti na oproštenju i novom životu.