Neočekivani pobjednici

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 19:17-30

17 On mu odgovori: »Što me pitaš za dobro? Samo je jedan dobar. A ako hoćeš ući u život, drži zapovijedi!« 18 Upita ga: »Koje?« Isus odgovori: »Ne ubijaj! Ne čini preljub! Ne kradi! Ne svjedoči lažno! 19 Poštuj oca i majku, i ljubi bližnjega svoga kao samog sebe!« 20 Mladić mu odvrati: »Sve sam to držao. Što još trebam činiti?« 21 Isus mu odgovori: »Ako hoćeš biti savršen, idi, prodaj što imaš i daj utržak siromasima i imat ćeš blago na nebu. Onda dođi i idi za mnom!« 22 Na te riječi otiđe mladić žalostan, jer je posjedovao mnoga dobra. 23 Tada reče Isus svojim učenicima: »Zaista kažem vam: Bogataš će teško ući u nebesko kraljevstvo. 24 Još vam jedanput kažem: Lakše je devi proći kroz iglene uši, negoli bogatašu ući u Božje kraljevstvo.« 25 Kad to čuše učenici, posve se smetoše i upitaše: »Tko se onda može spasiti?« 26 A Isus ih pogleda i reče im: »Ljudima je to nemoguće, a Bogu je sve moguće.«
27 Tada progovori Petar i reče mu: »Mi smo sve ostavili i pošli smo za tobom. Što će nam za to pripasti?« 28 Isus im odvrati: »Zaista kažem vam, vi koji pođoste za mnom, kod obnove svijeta, kad Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave, isto ćete tako sjesti i vi na dvanaest prijestolja i suditi dvanaest Izraelovih plemena. 29 Jest, svaki koji ostavi kuću, braću, sestre, oca, majku, djecu i polja zbog mojega imena primit će stostruko za to i baštinit će vječni život. 30 Mnogi koji su prvi bit će posljednji i mnogi koji su posljednji bit će prvi.«

Mnogi koji su prvi bit će posljednji i mnogi koji su posljednji bit će prvi.

Matej 19:30

MOŽDA je najnevjerojatniji trenutak na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine bila pobjeda češke svjetske prvakinje, daskašice na snijegu, Ester Ledeckae, ali u sasvim drugom sportu: skijanju. Osvojila je zlatnu medalju – pothvat koji se mnogima činio gotovo nemogućim.

Ester se kandidirala za utrku u ženskom superveleslalomu – utrci u kojoj se izmjenjuju spust i slalom. Pobijedivši stotinkom sekunde prednosti i na posuđenim skijama, bila je jednako šokirana kao i mediji i drugi natjecatelji koji su pretpostavili da će pobijediti jedna od deset najboljih skijašica.

Tako je to u svijetu. Pretpostavljamo da će pobjednici i dalje pobjeđivati, ​​a ostali će gubiti. Zato nije čudo da su svi ostali zaprepašteni kada su čuli Isusove riječi: »Bogataš će teško ući u Nebesko kraljevstvo« (r. 23). Isus je sve okrenuo naglavačke. Kako biti bogat (pobjednik) može biti prepreka? Očigledno, ako se pouzdajemo u ono što imao (što možemo, tko smo), tada nije samo teško nego i nemoguće pouzdati se u Boga.

U Kraljevstvu Božjem ne vrijede naša pravila. »Mnogi prvi bit će posljednji, a posljednji prvi« (20:1, K. S.), kaže Isus. I, bilo da ste prvi ili posljednji, sve što primamo je isključivo milošću – Božjom neizmjernom naklonošću.

– Winn Collier

Kod Boga ne vrijede naša pravila, samo milost.