Navijestite Radosnu vijest

Pročitajte: Djela apostolska 8:26-35

26 Gospodnji anđeo reče Filipu: »Ustani i idi prema jugu, na put koji vodi od Jeruzalema u Gazu! Put je pust.« 27 On ustade i pođe. I gle, čovjek Etiopljanin, dvoranin i dostojanstvenik Kandake, kraljice Etiopije, koji je bio nad svim njezinim riznicama, došao je u Jeruzalem da se pokloni Bogu. 28 Sad se je on vraćao kući. Sjedio je na svojim kolima i čitao proroka Izaiju. 29 Tada reče Duh Filipu: »Idi i pristupi tim kolima!« 30 Filip pritrča i ču gdje čita proroka Izaiju. Upita ga: »Razumiješ li što čitaš?« 31 A on odgovori: »Kako bih mogao razumjeti ako me tko ne uputi?« I zamoli Filipa te se popne i sjede s njim. 32 A mjesto iz Pisma što ga je čitao bilo je ovo:
»Kao ovca što se vodi na klanje
i kao janje što je nijemo pred onim koji ga striže,
ne otvori on svojih usta.
33 U svom poniženju bio je lišen svoga prava.
Tko da opiše njegov rod?
Jer se njegov život uzima sa zemlje.«
34 Dvoranin upita Filipa: »Molim te, za koga to govori prorok? Za sebe ili za koga drugoga?« 35 Tada uze Filip riječ i stade mu navješćivati Isusa kao evanđelje, počevši od ovoga mjesta u Pismu.

Tada uze Filip riječ i stade mu navješćivati Isusa kao evanđelje, počevši od ovoga mjesta u Pismu.

Djela ap. 8:35

»KAKO se zoveš?« pitao je Arman, iranski student. Kada sam mu rekla da se zovem Estera, lice mu se ozarilo i uzviknuo je: »Mi imamo isto ime. Na farsiju ono glasi Setare!« Ta nam je dodirna točka omogućila nevjerojatan razgovor. Rekla sam mu da sam dobila ime po biblijskom liku Esteri, Židovki koja je bila kraljica Perzije (današnjeg Irana). Počevši od njezine priče, navijestila sam mu radosnu vijest o Isusu. Nakon toga Arman je svakoga tjedna počeo dolaziti na proučavanje Biblije kako bi saznao više o Kristu.

Jedan od Isusovih sljedbenika, Filip, vođen Duhom Svetim, postavio je pitanje kojim je započeo razgovor s dvorjaninom etiopske kraljice koji se vozio na kolima: »Razumiješ li što čitaš?« (r. 30) Etiopljanin je čitao odlomak iz knjige proroka Izaije i želio je razumjeti o čemu je riječ pa je Filipovo pitanje došlo u pravi trenutak. Pozvao je Filipa da sjedne pokraj njega i ponizno slušao. Filip je shvatio da mu se pružila odlična prilika, i »polazeći od toga mjesta iz Pisma, poče najvešćivati Radosnu vijest o Isusu« (r. 35, K. S.).

Poput Filipa, i mi imamo Radosnu vijest koju možemo reći. Iskoristimo prilike koje nam se pruže na radnome mjestu, u trgovini ili u svome susjedstvu.

– Estera Pirosca Escobar

Dopustite Duhu Svetome da vas dovede do nekoga tko treba nadu koju daje samo Isus.