Jesi li tamo?

Pročitajte: Knjiga Izlaska 3:11-14

11 Tada upita Mojsije Boga: »Kako, zar ja da idem faraonu: da izvedem Izraelove sinove iz Egipta?«
12 On potvrdi: »Ja ću biti s tobom. I ovo neka ti bude kao znak da te šaljem: Kad izvedeš narod iz Egipta, častit ćete Boga na ovoj gori.«
13 Mojsije opet zapita Boga: »Ali kad dođem k Izraelovim sinovima pa im reknem: Bog otaca vaših šalje me k vama, i ako me upitaju: Kako mu je ime, što ću im odgovoriti?«
14 Bog odgovori Mojsiju: »Ja sam, koji jesam.« I nastavi: »Tako reci sinovima Izraelovim: Onaj Ja sam posla me k vama!«

Ja ću biti s tobom.

Izlazak 3:12

KADA je njegova supruga oboljela od neizlječive bolesti, Michael je čeznuo za time da i ona doživi mir koji on ima kroz svoj odnos s Bogom. Govorio joj je o svojoj vjeri, ali nije bila zainteresirana. Jednog dana u obližnjoj knjižari za oko mu je zapeo naslov Bože, jesi li tamo?. Nije bio siguran hoće li ju htjeti pročitat i nekoliko je puta ušao i izišao iz trgovine prije nego što ju je kupio. Na njegovo iznenađenje, svidjela joj se i počela je čitati Bibliju. Dva tjedna poslije Michaelova je supruga preminula – izmirena s Bogom počinula je sigurna da ju On nikada neće napustiti niti ostaviti.

Kada je Bog pozvao Mojsija da izvede Njegov narod iz Egipta, nije mu obećao jakost. Umjesto toga, obećao mu je svoju prisutnost: »Ja ću biti s tobom« (r. 12). U Isusovom posljednjem obraćanju učenicima prije Njegova raspeća, također im je obećao Božju vječnu nazočnost koju će primiti po Duhu Svetome (Ivan 15:26).

Postoji mnogo stvari koje nam Bog može pružiti da nam pomogne prebroditi životne izazove, kao što su materijalna sigurnost, ozdravljenje ili trenutačno rješenje naših problema. Ponekad to i čini. Ali najbolji dar je to što nam daje samoga sebe. Ovo je najveća utjeha koju imamo: ma što da nam se događa u životu, On će biti s nama; nikada nas neće napustiti niti zaboraviti.

– Leslie Koh

Božja prisutnost je sve što trebamo.