Znakovi prijateljstva

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:9-17

9 Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas. Ostanite u mojoj ljubavi! 10 Ako zapovijedi moje budete držali, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što sam i ja držao zapovijedi svog Oca i ostajem u njegovoj ljubavi.
11 Ovo sam vam govorio da bude radost moja u vama, i da vaša radost bude savršena. 12 Ovo je moja zapovijed: Ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio! 13 Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje. 14 Vi ste moji prijatelji ako činite što vam ja zapovijedam. 15 Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; nego sam vas nazvao prijateljima, jer sam vam objavio sve što sam čuo od svoga Oca. 16 Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i da vaš rod ostane; što god zamolite od Oca u moje ime, dat će vam. 17 Ovo vam zapovijedam: Ljubite se među sobom!

Vi ste Moji prijatelji ako činite što vam Ja zapovijedam.

Ivan 15:14

KAO dječak koji je odrastao u Gani, uživao sam držati očevu ruku i hodati s njim po mjestima prepunim ljudima. Bio je i moj otac i moj prijatelj, jer je držanje za ruku u mojoj kulturi znak istinskog prijateljstva. Hodajući zajedno, razgovarali smo o raznim stvarima. Kad god sam se osjećao usamljenim, kod svoga bih oca pronašao utjehu. Neizmjerno sam cijenio naše druženje!

Gospodin Isus svoje je sljedbenike nazvao prijateljima i pokazao im znakove svoga prijateljstva. »Kao što je Otac ljubio Mene, tako sam i Ja ljubio vas« (r. 9), čak je i svoj život položio za njih (r. 13). Govorio im je o načelima na kojima se temelji Njegovo kraljevstvo (r. 15). Objavio im je i sve što je čuo od svoga Oca (r. 15). Dao im je i priliku da budu dionici Njegova poslanja (r. 16).

Kao naš prijatelj, Isus hoda s nama. On sluša naše boli i naše želje. Kada smo usamljeni i potišteni, naš prijatelj Isus je uz nas. A naše druženje s Njim je prisnije kada volimo jedni druge i poslušni smo Njegovim zapovijedima (r. r. 10,17). Rezultat toga je rod koji će ostati (r. 16).

Dok hodamo kroz gužve i prometne ulice svojega napaćenog svijeta, možemo računati na Gospodina. Druženje s nama znak je Njegova prijateljstva.

– Lawrence Darmani

Prijatelji će nas iznevjeriti i mi ćemo iznevjeriti njih. No na Isusovo prijateljstvo uvijek možemo računati.