Poderana zavjesa

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 10:10-23

10 U ovoj smo volji posvećeni prinosom tijela Isusa Krista jedanput zauvijek.
11 Svaki svećenik služi svaki dan i prinosi mnogo puta iste žrtve koje nikad ne mogu otkloniti grijeha. 12 A on, prinijevši jednu žrtvu za grijehe, sjedi svagda s desne strane Bogu, 13 čekajući dalje, »dok se ne polože njegovi neprijatelji za podnožje njegovim nogama.« 14 Doista, on je jednim prinosom usavršio zauvijek one koji bivaju posvećeni. 15 A svjedoči nam i Duh Sveti jer nakon što je rekao:
16 »Ovo je Savez koji ću sklopiti s njima
poslije onih dana«,
Gospodin dodaje:
»Dat ću svoje zakone u njihova srca,
i u njihovu ću ih pamet upisati;
17 i njihovih grijeha i bezakonja
ne ću se više spominjati.«
18 A gdje su grijesi oprošteni, tu nema više prinosa za grijeh.
Poticaji na kršćansku velikodušnost
19 Imamo dakle, braćo, osiguran ulazak u svetište krvlju Isusa 20 koji nam je otvorio put novi i živi zavjesom, to jest svojim tijelom. 21 Imamo i velikoga svećenika nad Božjom kućom. 22 Zato pristupajmo istinitim srcem u punini vjere, srca očišćenog od ljage na savjesti, i tijela opranog čistom vodom! 23 Čvrsto držimo nadu, jer je vjeran onaj koji je obećao.

Imamo dakle, braćo, osiguran ulazak u svetište krvlju Isusa koji nam je otvorio put novi i živi zavjesom, to jest svojim tijelom.

Hebrejima 10:19,20

BIO je mračan, tmuran dan u predgrađu Jeruzalema. Na brežuljku uz gradske zidine, Čovjek koji je zadnje tri godine privlačio mnoštvo gorljivih sljedbenika, visio je u nemilosti i boli na grubom drvenom križu. Oni koji su ga ispraćali plakali su i jecali od žalosti. Nastala je tama po svoj zemlji i ogromna patnja Čovjeka na križu završila je kada je rekao: »Dovršeno je« (Ivan 19:30). Tada se iz velikog Hrama na drugoj strani grada začuo još jedan zvuk – zvuk razderane tkanine. Čudesno, bez ljudske intervencije, ogromna se debela zavjesa koja je odvajala vanjski hram od Svetinje nad svetinjama »razdera na dvoje, odozgo do dolje« (Matej 27:51).

Ta je razderana zavjesa bila slika stvarnosti križa: otvoren je novi put k Bogu! Isus, Čovjek na križu, prolio je svoju krv kao konačnu žrtvu – »jedanput zauvijek« (Hebrejima 10:10), koja omogućuje svima koji vjeruju u Njega da prime oproštenje i pomire se s Bogom« (Rimljani 5:6-11).

Usred tame toga prvog Velikog petka primili smo najbolju vijest – Isus nam je otvorio put da budemo spašeni od svojih grijeha i imamo zajedništvo s Bogom zauvijek (Hebrejima 10:19-22). Hvala Bogu na poruci razderane zavjese!

– Dave Branon

Zahvalimo Bogu za vječni plan spasenja koji uključuje Isusovu bolnu smrt za nas.