Potpuno čisti

Pročitajte: Jeremija 2:13,20-22

13 »Jest, dvostruk je grijeh počinio moj narod:
ostavili su mene,
izvor žive vode,
da kopaju sebi cisterne,
raspucane zdence,
koji ne zadržavaju vodu.

20 »Odavno si izlomio svoj jaram
i raskidao svoju užad
i rekao si: Ne služim ti više!
A na svakom visokom humu,
pod svakim zelenim drvetom,
predao si se idolskim ljubavnicima.
21 Bio sam te posadio kao plemenitu lozu.
Kao posve pravu lozu.
Ali kako si mi se izrodio u divlju lozu?
22 I kad bi se oprao lužinom
i uzeo sebi mnogo sapuna,
tvoja krivnja ostaje mrlja preda mnom!«,
veli svemogući Gospodin.

Ako li u svjetlu hodimo, kao što je On u svjetlu, imamo zajedništvo jedni s drugima, i krv Isusa, njegova Sina, čisti nas od svakoga grijeha.

1 Ivan 1:7

NISAM mogla vjerovati. Plava kemijska olovka sakrivena u naborima mojih bijelih ručnika preživjela je perilicu, a onda je eksplodirala u sušilici. Ružne plave mrlje bile su posvuda. Moji bijeli ručnici bili su uništeni. Nikakva količina izbjeljivača nije to mogla ukloniti.

Dok sam nevoljko stavljala ručnike među stare krpe, sjetila sam se starozavjetnog proroka Jeremije i njegovih tužaljki zbog razornog učinka grijeha. Kada je odbacio Boga i okrenuo se idolima (Jeremija 2:13), Jeremija kaže da je Izraelski narod načinio trajnu mrlju u svome odnosu s Bogom. »‘I kad bi se oprao lužinom i uzeo sebi mnogo sapuna, tvoja krivnja ostaje mrlja preda mnom!’, veli svemogući Gospodin« (r. 22). Šteta je bila učinjena.

Sami ne možemo ukloniti mrlju svojega grijeha, ali Isus je učinio ono što mi nismo mogli. Svojom smrću i uskrsnućem one koji vjeruju čisti »od svakoga grijeha« (1 Ivanova 1:7).

Čak i kada vam je teško vjerovati, držite se te divne istine: ne postoji grijeh koji Isus ne može očistiti. Bog želi i spreman je oprati učinke grijeha svakome tko se želi vratiti Njemu (r. 9). Kristovom zaslugom možemo živjeti svaki dan u slobodi i nadi.

– Lisa Samra

Nema toga grijeha koji Isusova krv ne može oprati.