Ne kao jučer

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 4:1-11

1 Tada Isusa odvede Duh u pustinju da ga kuša đavao. 2 Postio je četrdeset dana i četrdeset noći. Tada ogladnje. 3 Onda pristupi k njemu napasnik i reče: »Ako si Sin Božji, zapovjedi da se ovo kamenje pretvori u kruhove!« 4 On mu odgovori: »Stoji pisano:
Čovjek ne živi samo o kruhu
nego o svakoj riječi što dolazi iz Božjih usta.«
5 Tada ga uze đavao sa sobom u Sveti Grad, postavi ga navrh Hrama 6 i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Jer stoji pisano:
Anđelima je naložio za tebe.
Oni će te nositi na svojim rukama
da ne zapneš nogom za kamen.«
7 Isus mu odvrati: »Stoji također pisano: Ne kušaj Gospodina, svojega Boga!«
8 Tada ga uze đavao sa sobom na vrlo visoku goru. Tamo mu pokaza sva kraljevstva svijeta s njihovom krasotom 9 i reče mu: »Sve ću ti ovo dati ako padneš ničice i ako mi se pokloniš.« 10 Tada mu zapovjedi Isus: »Odstupi, sotono! Stoji pisano:
Gospodinu, svojemu Bogu,
klanjaj se i njemu jedinomu služi!« 11 Tada ga đavao ostavi i gle, pristupiše anđeli i služili su mu.

Jer čovjek živi o svemu što izlazi iz usta Gospodnjih.

Ponovljeni zak. 8:3

KADA je naš unuk Jay bio mali, roditelji su mu darovali novu majicu za rođendan. Odmah ju je odjenuo i ponosno je nosio cijeloga dana. Kad se i sljedećeg jutra pojavio u njoj, njegov tata ga je upitao: »Jay, jesi li sretan zbog majice?«

»Ne toliko kao jučer«, odgovorio je Jay.

To je problem sa stjecanjem materijalnih dobara: čak i dobre stvari u životu ne mogu nam pružiti duboku, trajnu sreću koju tako žarko želimo. Iako možda mnogo toga posjedujemo, još uvijek možemo biti nesretni. Mnogi smatraju da će biti sretni kupuju li stalno nešto novo: odjeću, automobil, novi mobitel ili sat. No ništa materijalno ne može nas veseliti kao što nas je veselilo jučer. To je zato što smo stvoreni za Boga i ništa manje od toga nas neće zadovoljiti.

Jednoga dana, kada je Isus ogladnio, prišao mu je đavao i izazvao Ga da kamenje pretvori u kruh i tako utaži glad. Isus mu je odvratio citirajući Ponovljeni zakon 8:3: »Čovjek ne živi samo na kruhu nego o svakoj riječi što dolazi iz Božjih usta« (Matej 4:4).

Isus nije mislio da trebamo živjeti samo o kruhu, nego je želio istaknuti da smo mi duhovna bića i zbog toga ne možemo živjeti na materijalnim stvarima. Istinsko zadovoljstvo se nalazi u Bogu i njegovim bogatstvima.

– David H. Roper

Nauči nas, Bože, uživati u tvojim bogatstvima danas. Ti imaš sve što trebamo!