Ono što Bog vidi

Pročitajte: Druga knjiga Ljetopisa 16:7-9

7 U ono vrijeme dođe vidovnjak Hanani k Asi, Judinu kralju, i reče mu: »Zato što si se pouzdao u aramejskog kralja, a nisi se oslonio na Gospodina, svojega Boga, vojska aramejskog kralja se izmaknula iz tvojih ruku. 8 Nisu li Etiopljani i Libijci bili velika vojska s vrlo velikim brojem kola i konjanika? Pa jer si se oslonio na Gospodina, dade ti ih u ruke. 9 Jer oči Gospodnje nadgledaju svu zemlju, da pruži svoju jaku pomoć onima čije nepodijeljeno srce pripada njemu. Ti si u tom radio ludo; jer ćeš odsad morati voditi rat.«

Jer oči Gospodnje nadgledaju svu zemlju, da pruži svoju jaku pomoć onima čije nepodijeljeno srce pripada Njemu…

2 Ljetopisa 16:9 

RANO ujutro tiho sam prišla prozoru dnevne sobe koji gleda prema šumi iza naše kuće. Nerijetko vidim sokola ili sovu kako stražare na stablu. Jednoga sam jutra čak ugledala bjeloglavog orla kako održava ravnotežu na visokoj grani i gleda uokolo kao da sve pripada njemu. Vjerojatno je tražio ‘doručak’. Njegov je pogled djelovao kraljevski.

U 16. poglavlju Druge knjige Ljetopisa vidovnjak (Božji prorok) Hanani rekao je Judinom kralju Asi: »Zato što si se pouzdao u aramejskog kralja, a nisi se oslonio na Gospodina, svojega Boga, vojska aramejskog kralja se izmaknula iz tvojih ruku« (r. 7). Zatim mu je objasnio: »Jer Jahve svojim očima gleda po svoj zemlji da bi se ohrabrili oni kojima je srce iskreno prema Njemu« (r. 9, K. S.). Odabravši pogrešan oslonac, Asa će zauvijek ratovati.

Nakon ovih redaka mogli bismo zaključiti da Bog motri svaki naš pokret kako bi se bacio na nas poput ptice na plijen. Ali Hananijeva poruka je pozitivna. Bog nas neprestano gleda i čeka da nam pomogne u nevolji.

Poput bjeloglavog orla u mojem stražnjem dvorištu, Bog motri naš svijet – čak i sada – želi pronaći vjernost u vama i meni i pružiti nam nadu.

– Elisa Morgan

Iznad svega važno je da naše srce pripada Bogu.