Velike stvari!

Pročitajte: Psalam 126

1 Kad Gospod vraćaše sužnje sionske,
bijasmo kao u snu.
2 Tada nam usta bijahu puna smijeha,
a jezik naš klicanja.
Među poganima tad se govorilo:
»Gospod im učini velika djela.«
3 Velika nam djela učini Gospod!
Zato smo radosni.

4 Gospode, okreni sudbinu našu
k’o potoke u Negebu!
5 Oni koji siju sa suzama,
žanju s pjesmom!
6 Dok su odlazili, išli su plačući
noseći sjeme sjetveno,
a vraćali su se
noseći snoplje svoje.

Što ćemo dakle reći na ovo? Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?

Rimljanima 8:31

DEVETOGA studenog 1989. svijet je bio zapanjen vijestima o padu Berlinskog zida. Zid koji je dijelio Berlin je srušen i grad koji je bio podijeljen dvadeset osam godina opet je bio ujedinjen. Premda je epicentar radosti bio Njemačka, cijeli je svijet dijelio njihovo uzbuđenje. Dogodilo se nešto veliko!

Kada su se Izraelci vratili u svoju domovinu 538. godine prije Krista, nakon gotovo sedamdeset godina izgnanstva, bio je to veliki događaj. Psalam 126. počinje sjećanjima na radosno doba u povijesti Izraela. Bilo je to doba obilježeno smijehom, radosnim klicanjem i općim priznavanjem da je Bog učinio »velika djela« za svoj narod (r. 2). I kako je narod odgovorio na Njegovo oslobođenje? Velike stvari od Boga izazvale su veliku radost (r. 3). Nadalje, Njegova djela u prošlosti postala su osnovom za nove molitve za sadašnjost i svijetlu nadu za budućnost (r. r. 4-6).

I ja i vi moramo se vratiti u prošlost u potrazi za velikim stvarima koje smo primili od Boga, osobito ako vjerujemo u Boga po Njegovu Sinu Isusu. Fanny Crosby, skladateljica brojnih crkvenih pjesama devetnaestog stoljeća, uspjela je dočarati taj osjećaj kad je napisala: »Nek’ je slava Bogu za sve što čini, On dade svog Sina za svijet taj grješni. On dade svoj život da grijeh pobjedi i otvori vrata u život vječni.«

– Arthur Jackson

Da, nek’ je slava Bogu!.