Zla se ne bojim

Pročitajte: Psalam 23

1 Gospod je moj pastir,
ništa mi ne nedostaje.
2 Na zelenim poljanama pusti me da sjedim
i počinem kraj mirnih voda.
3 On mi krijepi dušu.
Zbog svoga imena vodi me pravim stazama.
4 Ako bih morao i putovati tamnom gudurom,
ne bojim se zla jer ti si sa mnom.
Tvoj štap i tvoja palica me tješe.
5 Spremaš preda mnom stol
naočigled mojim neprijateljima.
Glavu mi mažeš uljem;
moja se čaša prelijeva.

6 Samo će me sreća i milost pratiti
kroz sve dane života moga
i stanovat ću u kući Gospodnjoj
dok živim.

Ako bih morao i putovati tamnom gudurom, ne bojim se zla jer Ti si sa mnom.

Psalam 23:4

MELBA Pattillo Beals je 1957. godine izabrana da zajedno s još devetero Afroameričkih učenika bude integrirana u školu koja je do tada bila samo za bjelačku djecu. U svojem životopisu iz 2018. godine Neću se bojati: moja priča o životu izgrađivanja vjere pod oružanom vatrom Melba daje dirljivo svjedočanstvo o nepravdi i zlostavljanju s kojima se svakoga dana suočavala kao petnaestogodišnja učenica.

Ali pisala je i o svojoj dubokoj vjeri u Boga. U najmračnijim trenucima, kad ju je strah gotovo preplavio, Melba je ponavljala poznate biblijske retke koje je, dok je bila mala, naučila od svoje bake. Izgovarajući ih podsjetila se da je Bog s njom, a riječi Svetoga pisma dale su joj hrabrost da izdrži.

Često je recitirala 23. psalam, pronalazeći utjehu u ispovijedanju: »Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si Ti sa mnom« (r. 4). Čula bi i ohrabrujuće riječi svoje bake: »Bog ti je blizu kao tvoja koža, samo ga moraš pozvati u pomoć.«

Iako se naše okolnosti razlikuju, svi ćemo vjerojatno proći kroz teška i bolna razdoblja zbog kojih će nas često obuzeti strah. U tim trenucima neka vaše srce nađe ohrabrenje u istini da je Bog uvijek s nama.

– Lisa Samra

Oče, kada nas zbog teških okolnosti obuzme strah, pomogni nam da se sjetimo Tebe.