Na čokotu

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:1-8

1 Ja sam pravi čokot, i Otac je moj vinogradar. 2 Svaku lozu na meni koja ne rađa, on odsiječe, i svaku koja donosi rod, čisti da donosi više roda. 3 Vi ste već čisti zbog riječi koju sam vam govorio. 4 Ostanite u meni, i ja u vama! Kao što loza ne može roditi roda sama od sebe, ako ne ostane na čokotu, tako i vi, ako ne ostanete u meni. 5 Ja sam čokot, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on rodi mnogi rod, jer bez mene ne možete ništa učiniti. 6 Tko u meni ne ostane, izbacit će se napolje kao loza, i osušit će se; pokupit će je i baciti u oganj, i gorjet će. 7 Ako ostanete u meni, i moje riječi ostanu u vama, što god hoćete tražite i bit će vam. 8 Time se proslavlja moj Otac: da rodite puno roda i budete moji učenici.

Kao što loza ne može roditi roda sama od sebe, ako ne ostane na čokotu, tako i vi, ako ne ostanete u Meni.

Ivan 15:4

JEDNOGA proljeća nakon osobito turobne zime tijekom koje je njegovala bolesnog člana obitelji, Emma je pronalazila ohrabrenje svaki put kada bi prošla pokraj stabla trešnje blizu svoje kuće u Cambridgeu, Engleska. Na samom vrhu ružičaste krošnje nalazili su se bijeli cvjetovi. Vješti je vrtlar u stablo ucijepio granu šljive. Uvijek kada bi Emma prolazila pokraj neobičnog stabla, sjetila bi se Isusovih riječi o tome da je On čokot, a njegovi sljedbenici mladice ili loza (r. r. 1-8).

Nazivajući sebe čokotom, Isus rabi sliku poznatu Izraelcima u Starome zavjetu gdje »loza« simbolizirala Božji narod (Psalam 80:9,10; Hošea 10:1). Isus je tu simboliku proširio na sebe, govoreći da je On čokot i da su Njegovi sljedbenici nacijepljeni u Njega kao loze ili mladice. I dok ostaju u Njemu, primaju Njegovu hranu i snagu i donose rod (Ivan 15:5).

Dok je Emma pomagala članu svoje obitelji, trebala je podsjećanje da je povezana s Isusom. Vidjevši bijele cvjetove među ružičastima, bila je sigurna da će dok god ostaje na Čokotu primati hranu i snagu od Njega.

Kada mi, koji vjerujemo u Isusa, prihvatimo ideju da ako smo Mu blizu kao što je loza blizu čokotu, naša vjera postaje jača i plodonosnija.

– Amy Boucher Pye

U Bogu je naš mir, nada i snaga potrebna za danas.