Naučiti

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:10-13

10 Obradovao sam se veoma u Gospodinu što je opet procvala vaša briga za mene, kao što ste se i brinuli, ali su vas u tome spriječile prilike. 11 Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam. 12 Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati. 13 Sve mogu u onome koji me krijepi.

Sve mogu u onome koji me krijepi.

Filipljanima 4:13

»TI ćeš biti student u razmjeni!« Imao sam sedamnaest godina i bio sam oduševljena kad sam čuo da mi je odobren studij u Njemačkoj. Ali do odlaska su ostala samo tri mjeseca, a ja nikad nisam učio njemački jezik.

Preostale dane provodio sam bubajući – satima sam učio, čak i pisao riječi po rukama kako bih ih zapamtio.

Nekoliko mjeseci poslije bio sam u učionici u Njemačkoj, obeshrabren jer nisam znao jezik. Tada mi je profesor dao dobar savjet: »Učenje jezika je kao penjanje po pješčanim dinama. Ponekad se čini da se ne pomičemo s mjesta, ali samo nastavite i vidjet ćete.«

Ponekad se sjetim njegovih riječi dok razmišljam o tome što znači rasti kao Isusov sljedbenik. Apostol Pavao se podsjeća: »Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio« (r. 12). Čak ni Pavao osobni mir nije stekao preko noći. Naučio je. Pavao nam otkriva tajnu napredovanja: »Sve mogu u Onome koji mi daje snagu« (r. 13, K. S.).

Život ima svoje izazove. Ali kada se okrećemo Onome koji kaže: »Ja nadvladah svijet« (Ivan 16:33), otkrivamo ne samo da je On vjeran da nam pomogne nego i da ništa nije važnije od bliskosti s Njime. On nam daje svoj mir, pomaže da vjerujemo i osnažuje nas da napredujemo dok hodamo s Njim.

– James Banks

Isuse, pomogni nam da danas ostanemo blizu Tebe!