Sposobni u božjim očima

Pročitajte: Knjiga Postanka 6:9-18

9 Ovo je povijest Noina: Noa je bio čovjek pobožan i bez prijekora među svojim suvremenicima; Noa je živio po zapovijedi Božjoj. 10 Tri sina imao je Noa: Šema, Hama i Jafeta. 11 Tada je zemlja bila pokvarena pred Bogom i puna zločina. 12 I kad Bog vidje kako je zemlja veoma pokvarena, jer je sve čovječanstvo u svom djelovanju bilo pošlo po zlu, 13 reče Bog Noi: »Odlučio sam da dođe kraj svim živim stvorenjima, jer je zemlja puna zločina što ih čine. Zato ih, eto, hoću da zatrem zajedno sa zemljom. 14 Načini sebi korablju od drveta čempresa! Sagradi pregratke u korablji i obloži je iznutra i izvana smolom! 15 Ovako je podigni: Trista lakata neka bude dužina korablje, pedeset lakata njezina širina i trideset lakata njezina visina! 16 Napravi na korablji otvor za svjetlost i izmjeri za nj lakat visine odozgor naokolo! Stavi onda vrata korablji sa strane i načini u njoj donji, srednji i gornji kat. 17 Jer znaj dobro: Pustit ću povodanj na zemlju, da istrijebim sva bića pod nebom; što živi na zemlji, neka izgine! 18 S tobom ipak hoću sklopiti savez. U korablju ćeš ući ti i s tobom sinovi tvoji, žena tvoja i žene sinova tvojih.

Noa je živio po zapovijedi Božjoj.

Postanak 6:9

NAKON završetka studija zaposlila sam se u tehnološko-konzultantskoj tvrtci, iako nisam znala ništa o računalnim kodovima i vođenju poslova. Tijekom razgovora za početnu poziciju zaključila sam da im radno iskustvo nije presudno. Važnije su im osobne kvalitete kao što su sposobnost kreativnog rješavanja problema, dobro prosuđivanje i rad u timu. Pretpostavili su da će novi zaposlenici lako naučiti potrebne vještine ako su ljudi kakve tvrtka traži.

Noa nije imao odgovarajuće znanje za gradnju arke – nije bio brodograditelj, pa čak ni tesar. Bio je ratar, čovjek koji se osjećao dobro s blatom na odjeći i plugom u rukama. No budući da je Bog odlučio riješiti problem zla u svijetu, odabrao je Nou, jer »s Bogom je Noa hodio« (r. 9, K. S). Bogu je bila važna podučljivost Noina srca – snaga da se odupre pokvarenosti oko sebe i da čini ono što je ispravno.

Kada nam se pruži prilika da služimo Bogu, možda ćemo pomisliti da nemamo potrebno znanje. Srećom, Bogu nije toliko važna naša vještina. Važni su mu naš karakter, ljubav prema Njemu i spremnost da mu vjerujemo. Kada Duh Sveti u nama razvije te osobine, Bog nas može upotrijebiti za velike ili male pothvate u ostvarivanju svoje volje na zemlji.

– Jennifer Benson Schuldt

Bože, daj nam srce voljno da Ti služimo na bilo koji način. Osposobi nas za ono gdje nam nedostaje iskustva i ispuni nas Duhom Svetim da Te proslavimo. Amen.