Živite kao da Isus dolazi

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 25:1-13

1 Tada će biti kraljevstvo nebesko kao deset djevica koje uzeše svoje svjetiljke i izađoše u susret zaručniku. 2 Pet su bile lude, a pet mudre. 3 Lude uzeše svoje svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. 4 A mudre sa svjetiljkama uzeše i ulje u svojim posudama. 5 Kako se zaručnikov dolazak otegnuo, zadrijemaše sve i pozaspaše. 6 U ponoć odjeknu poziv: Zaručnik dolazi! Izlazite mu u susret! 7 Tada se digoše sve one djevice i prirediše svoje svjetiljke. 8 A lude rekoše mudrima: Dajte nam od svojega ulja! Naše svjetiljke će se ugasiti! 9 Mudre odvratiše: Da ne bi možda ponestalo nama i vama, idite radije k trgovcima i kupite sebi! 10 Dok su one bile u kupovini, dođe zaručnik. Koje su bile spremne, uđoše s njim na svadbu, i zatvoriše se vrata. 11 Napokon dođoše i druge djevice i povikaše: Gospodaru, gospodaru, otvori nam! 12 A on odvrati: Zaista kažem vam, ne poznajem vas. 13 Budite dakle budni, jer ne znate ni dana ni časa!

Budite dakle budni, jer ne znate ni dana ni časa!

Matej 25:13

NADAHNJUJE me pjesma pjevača country glazbe Tima McGrawa Live Like You Were Dying (Živite kao da umirete). U njoj opisuje neke od uzbudljivih, neostvarenih želja koje je čovjek ostvario nakon što je primio loše vijesti o svome zdravlju. Odlučio je više voljeti i opraštati – biti ljubazniji. Pjesma preporučuje da živimo dobro, kao da znamo da će naš život uskoro završiti.

Ta nas pjesma podsjeća da je naše vrijeme ograničeno. Važno je da ne odgađamo za sutra ono što možemo učiniti danas, jer će nam jednoga dana ‘ponestati’ sutra. To je osobito bitno za one koji se pouzdaju u Isusa, koji vjeruju da se On može vratiti u bilo kojem trenutku (možda upravo dok ovo čitate!). Isus nas potiče da budemo spremni, da ne živimo kao pet »ludih« djevica koje su bile nespremne kada se zaručnik vratio (r. r. 6-10).

Ali McGrawova pjesma ne kaže cijelu priču. Nama koji volimo Isusa neće ‘ponestati’ sutra. Isus je rekao: »Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će« (Ivan 11:25). Naš život u Njemu nikada ne prestaje.

Dakle, nemojte živjeti kao da umirete – zato što ne umirete. Umjesto toga, živite kao da Isus dolazi – zato što dolazi!

– Mike Wittmer

Isuse, radujemo se danu kada ćeš se vratiti. Želimo iskoristiti vrijeme koje si nam dao da veličamo Tebe i služimo drugima.