Prepustimo to Bogu

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:5-15

5 Kad se molite, ne budite kao licemjeri! Oni se najradije mole u sinagogama i na uličnim uglovima, da upadnu ljudima u oči. Zaista kažem vam, oni su već primili svoju plaću. 6 Kad se ti hoćeš moliti, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i moli svog Oca u tajnosti! Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti. 7 Kad se molite, ne brbljajte kao neznabošci! Oni misle da će biti uslišani zbog svojih mnogih riječi. 8 Ne povodite se za njima! Jer zna vaš Otac što vam treba prije nego ga zamolite. 9 Ovako se molite:
Oče naš, koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje!
10 Dođi kraljevstvo tvoje!
Budi volja tvoja;
kako na nebu, tako i na zemlji!
11 Kruh naš svagdanji daj nam danas!
12 I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima svojim!
13 I ne uvedi nas u napast,
nego nas izbavi od zla!
14 Ako otpuštate ljudima njihove pogrješke, otpustit će ih i vama vaš Otac nebeski. 15 Ako ne otpuštate ljudima, ni vaš Otac ne će otpustiti vaših pogrješaka.

Budi volja Tvoja.

Matej 6:10

ZA vrijeme godišnjeg odmora Nate i Sherilyn jednog su dana otišli u restoran omakase. Omakase je japanska riječ koja znači »prepustit ću to vama«, odnosno gosti ne biraju što će jesti, nego to prepuštaju glavnom kuharu. Iako su prvi put bili u takvoj vrsti restorana i takav je pristup značio rizik, svidjelo im se to što je glavni kuhar odabrao i pripremio za njih.

Isto načelo moglo bi se primijeniti na naš stav prema Bogu kada Ga nešto molimo: »Prepustit ću to Tebi.«

Učenici su vidjeli da je Isus često »odlazio na samotna mjesta i predavao se molitvi« (Luka 5:16), pa su Ga jednog dana zamolili da ih nauči moliti se. Rekao im je da započnu priznavanjem Božje suverenosti. Zatim da traže ono što trebaju svakoga dana, oproštenje i oslobođenje od kušnji. Dio Njegova odgovora odražavao je stav predanja: »Budi volja Tvoja; kako na nebu, tako i na zemlji!« (Matej 6:10)

Možemo izreći svoje potrebe Bogu jer On želi čuti što nam je na srcu – i On rado daje. No, budući da smo ljudi i ograničeni, ne znamo uvijek što je za nas najbolje. Zato ga trebamo moliti u poniznosti i podložnosti. Odgovor možemo prepustiti Njemu, uvjereni da je On vrijedan našeg povjerenja i da će odabrati ono što je dobro za nas.

– Anne Cetas

Hvala Ti, Bože, što nas i naše potrebe nosiš u svome srcu. Tvojoj skrbi predajemo svoj život i život onih koje volimo.