Krugovi pripravnosti

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 10:19-25

19 Imamo dakle, braćo, osiguran ulazak u svetište krvlju Isusa 20 koji nam je otvorio put novi i živi zavjesom, to jest svojim tijelom. 21 Imamo i velikoga svećenika nad Božjom kućom. 22 Zato pristupajmo istinitim srcem u punini vjere, srca očišćenog od ljage na savjesti, i tijela opranog čistom vodom! 23 Čvrsto držimo nadu, jer je vjeran onaj koji je obećao, 24 i pazimo jedni na druge u poticanju na ljubav i dobra djela. 25 Ne propuštajmo svoj sastanak, kao što neki imaju običaj, nego bodrimo jedni druge tim više što vidite da se približava Dan.

Zato tješite jedni druge i potičite jedan drugoga na dobro, kao što i činite!

1 Solunjanima 5:11

AFRIČKE gazele instinktivno oblikuju »krugove pripravnosti« dok se odmaraju u savani. Okupljaju se u skupine i svaka od njih gleda prema van u neznatno drugom smjeru. To im omogućuje da nadziru horizont punih 360 stupnjeva i upozoravaju na nadolazeću opasnost ili priliku. Umjesto da paze samo na sebe, one se brinu jedne o drugima.

To je Božja zamisao i za Isusove sljedbenike. Biblija nas ohrabruje da »pazimo jedni na druge u poticanju na ljubav i dobra djela. Ne propuštajmo svoj sastanak, kao što neki imaju običaj« (Hebrejima 10:24,25). Poruka Poslanice Hebrejima je da Božja namjera nije da živimo svatko za sebe. Zajedno smo jači. Možemo bodriti »jedni druge« (r. 25), i tješiti se međusobno »utjehom kojom nas same tješi Bog« (2 Korinćanima 1:4), pomagati jedni drugima da budemo pripravni na navale našeg neprijatelja đavla, koji »obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždre!« (1 Petrova 5:8, K. S.)

Cilj je naše brige jednih za druge mnogo više od opstanka. To nas čini sličnima Isusu: brižnim i učinkovitim Božjim slugama u ovome svijetu – ljudima koji zajedno vjeruju i iščekaju dolazak Njegova kraljevstva. Svi trebamo ohrabrenje, a Bog će nam pomoći da pomažemo jedni drugima dok se zajedno približavamo Njemu u ljubavi.

– James Banks

Potičimo druge da svakim danom budu bliže Bogu!