Težimo nagradi

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 9:19-27

19 Doista, premda sam slobodan od sviju, svima sam sebe učinio slugom da ih više pridobijem. 20 Židovima sam bio kao Židov da pridobijem Židove; onima koji su pod Zakonom bio sam kao pod Zakonom, premda sam nisam pod Zakonom, da pridobijem one koji su pod Zakonom. 21 Onima koji su bez Zakona kao da sam bez Zakona, premda nisam bez Božjega zakona, nego sam u Kristovu zakonu, da pridobijem one koji su bez Zakona. 22 Slabima sam bio slab da slabe pridobijem; svima sam bio sve da svakako neke spasim. 23 A sve činim zbog evanđelja, da bih imao udio u njemu.
24 Ne znate li da u trkalištu svi trče, ali jedan dobiva nagradu? Tako trčite da dobijete!* 25 A svaki koji se bori, od svega se odriče: oni dakle da dobiju raspadljiv vijenac, a mi neraspadljiv. 26 Ja dakle tako trčim, ne kao na nesigurno; tako se borim, ne kao onaj koji udara u vjetar. 27 Nego trapim svoje tijelo i zarobljavam ga da tako, nakon što sam drugima propovijedao, sam ne budem isključen.

Tako trčite da dobijete!

1 Korinćanima 9:24

U filmu Forrest Gump iz 1994. godine izmišljani lik Forrest postaje slavan zbog trčanja. Ono što je počelo kao trčanje »do kraja ceste« produljilo se na tri godine, dva mjeseca, četrnaest dana i šesnaest sati. Svaki put kad bi stigao na svoje odredište, odabrao je sljedeće i nastavio trčati, cik-cak po Sjedinjenim Američkim Državama, sve dok jednoga dana više nije imao volje nastaviti. »Imati volje« bio je razlog da je počeo trčati. Forrest kaže: »Toga sam dana, bez posebnog razloga, odlučio otići na trčanje.«

Za razliku od Forrestova trčanja koje je započelo kao hir, apostol Pavao traži od svojih čitatelja da slijede njegov primjer i trče tako da dobiju nagradu (r. 24). Kao kod discipliniranih sportaša, naše trčanje – način na koji živimo – moglo bi značiti reći »ne« nekim svojim zadovoljstvima. Biti voljni odreći se svojih prava moglo bi nam pomoći da drugima kažemo radosnu vijest o svojem spasenju od grijeha i smrti.

Srcem i umom usredotočeni na to da pozivamo druge da nam se pridruže i trče zajedno s nama, sigurni smo i u konačnu nagradu – vječno zajedništvo s Bogom. Pobjednička kruna koju Bog daruje trajat će zauvijek; osvajamo ju tako što živimo s ciljem da Ga drugi upoznaju oslanjajući se na Njegovu snagu da to učinimo. To je dobar razlog za trčanje!

– Kirsten Holmberg

Isuse, pomogni nam da uvijek imamo na umu zašto trčimo: da bismo drugima govorili o Tebi.