Voljeti stranca

Pročitajte: Knjiga Izlaska 23:1-9

1 Ne svjedoči krivo, ne pružaj svoje ruke onomu koji je u nepravdi, da krivo svjedočiš!
2 Ne idi s velikom većinom činiti zlo, i u parnici ne čini tako da s velikom većinom izvrčeš pravo!
3 Siromaha ne podupiri u njegovoj parnici!
4 Ako naiđeš na vola svog neprijatelja ili na njegova magarca, kako su zalutali, odvedi ih natrag k njemu! 5 Vidiš li gdje je tvom protivniku pao magarac pod teretom, ne propusti pomoći mu, da se digne, s njim zajedno pruži mu pomoć!
6 Nemoj izvrnuti pravo svom siromahu u njegovoj parnici!
7 Kloni se lažne tužbe i ne skrivi smrt nedužnome i onome koji je u pravu! Jer krivcu ne dajem pravo.
8 Ne uzimaj mita! Jer mito zasljepljuje one koji vide, i izvrće pravednu stvar.
9 Ne smiješ zlostavljati stranca. Znate kako je strancu pri srcu, jer ste sami bili stranci u egipatskoj zemlji.

Stranca (useljenika) ne smiješ zakidati i ugnjetavati. Jer ste vi sami bili stranci u Egiptu.

Izlazak 22:20

NAKON što je jedna pripadnica moje obitelji prešla na drugu vjeru, moji su me prijatelji kršćani nagovarali da ju »uvjerim« da se vrati Isusu. Prvo što sam željela je voljeti ju kao što ju Krist voli – i na javnim mjestima na kojima su se neki mrštili zbog njezine »neobične odjeće«. Neki su joj čak u prolazu dobacivali: »Idi kući!« ne znajući ili očito ne mareći da ona već je kod kuće.

Mojsije je zagovarao mnogo ljubazniji način postupanja s ljudima čija su odjeća ili uvjerenje različiti. Podučavajući ih zakonu pravednosti i milosrđa, Mojsije je zapovjedio Izraelskom narodu: »Ne smiješ zlostavljati stranca. Znate kako je strancu pri srcu, jer ste sami bili stranci u egipatskoj zemlji« (23:9). Taj proglas izražava Božju brigu za sve strance, ljude izložene predrasudama i iskorištavanju, i ponavlja ga u Knjizi Izlaska 22:21 i Levitskom zakoniku 19:33.

Zato, kad provodim vrijeme sa svojom rođakinjom – u restoranu, u parku, dok šećemo ili sjedimo i razgovaramo – prvo joj želim pokazati istu ljubaznost i poštovanje kakve bih željela da iskažu meni. To je najbolji način da ju podsjetim na Isusovu ljubav. Ne zamjeram joj što Ga je odbacila, već ju volim kao što On voli svakoga od nas – čudesnom milošću.

– Patricia Raybon

Voleći došljake pokazujemo im kakav je Bog: milosrdan i milostiv.