Ima li nade?

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 8:31-39

31 Što ćemo dakle reći na ovo? Ako je Bog za nas, tko će protiv nas? 32 On koji dakle svojega vlastitog Sina nije poštedio, nego ga je predao za sve nas, kako da nam s njim ne daruje sve? 33 Tko će optužiti izabrane Božje? Bog je onaj koji ih opravdava. 34 Tko će osuditi? Krist Isus, koji je umro, pa još i uskrsnuo, koji je s desne strane Bogu, koji nas i zagovara. 35 Tko će nas rastaviti od Božje ljubavi u Kristu Isusu? Nevolja? Ili tjeskoba? Ili progonstvo? Ili glad? Ili golotinja? Ili pogibao? Ili mač? 36 Kao što je pisano:
»Zbog tebe nas ubijaju povazdan;
drže nas kao ovce koje su za klanje.«
37 Ali u svemu tome pobjeđujemo zbog onoga koji nas ljubi. 38 Doista sam uvjeren da nas ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sila, 39 ni visina, ni dubina, ni drugo kakvo stvorenje ne može rastaviti od Božje ljubavi koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.

Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?

Rimljanima 8:31

EDWARD Payson (1783. – 1827.) imao je iznimno težak život. Duboko ga je potresla smrt mlađeg brata. Borio se s bipolarnim poremećajem i danima trpio jake migrene. Da stvar bude gora, nakon pada s konja bile su mu oduzete obje ruke i zamalo je umro od tuberkuloze! Začudo, njegov odgovor nije bio očaj i beznađe. Njegovi su prijatelji rekli da je do same smrti bio radostan. Kako je to moguće?

U svojem pismu vjernicima u Rimu i apostol Pavao pokazuje puno pouzdanje u Božju ljubav bez obzira na okolnosti. Odvažno pita: »Ako je Bog za nas, tko će biti protiv nas?« (r. 31, K. S.). Imamo li na umu da je Bog dao svoga vlastitog Sina, Isusa, da nas spasi, dat će nam i sve što trebamo da bismo dobro završili ovaj život. Pavao je nabrojao sedam naizgled nepodnošljivih situacija s kojima se i sam suočio. To su: nevolja, tjeskoba, progonstvo, glad, golotinja, pogibao i mač (r. 35). Nije rekao da će Kristova ljubav spriječiti da se loše stvari događaju, nego da u njima »pobjeđujemo zbog Onoga koji nas ljubi« (r. 37).

U svim neizvjesnostima u ovome svijetu možemo se potpuno pouzdati u Boga, znajući da nas ništa, apsolutno ništa, neće »moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu« (r. 39).

– Estera Pirosca Escobar

Ima nade! Ona je u Bogu, našem Stvoritelju, Spasitelju i brižnom Ocu.