Druga strana ljubavi

Pročitajte: Druga Ivanova poslanica 1:1-11

1 Starješina izabranoj gospođi i njezinoj djeci koju ja ljubim u Istini, i ne samo ja nego svi koji spoznaše Istinu, 2 zbog Istine koja ostaje u nama, i bit će s nama dovijeka. 3 Neka bude s nama milost, milosrđe, mir od Boga Oca i od Isusa Krista, Očeva Sina, u istini i ljubavi!
4 Vrlo se obradovah što nađoh među tvojom djecom takve koji hode u Istini, kao što primismo zapovijed od Oca. 5 I sad te molim, gospođo, ne kao da ti pišem novu zapovijed, nego zapovijed koju imamo od početka: ljubimo jedni druge. 6 A u ovom je ljubav: da živimo po njegovim zapovijedima. Kao što čuste od početka, ovo je njegova zapovijed: da živite po njoj.
7 Jer mnogi zavodnici izađoše u svijet, koji ne priznaju da je Isus Krist došao u tijelu; to je zavodnik i Antikrist. 8 Čuvajte se da ne izgubite što ste stekli, nego da primite potpunu plaću!
9 Tko god previše istrčava i ne ostane u Kristovu nauku, nema Boga; a koji ostaje u nauku, ima Oca i Sina. 10 Ako tko dolazi k vama i ne donosi taj nauk, ne primajte ga u kuću i ne pozdravljajte ga! 11 Jer tko ga pozdravlja prima dio u njegovim zlim djelima.

Neka bude s nama milost, milosrđe, mir od Boga Oca i od Isusa Krista, Očeva Sina, u istini i ljubavi!

2 Ivanova 1:3

U Kristovo vrijeme rimske su gostionice bile na tako lošem glasu da rabini nisu dopuštali ni da njihova stoka boravi ondje. Suočeni s time, kršćani koji bi putovali tražili bi vjernike koji će im pružiti gostoprimstvo.

Među tim putnicima bili su lažni učitelji koji su nijekali da je Isus Mesija. To je razlog zašto 2. poglavlje Druge Ivanove poslanica govori o tome da ponekad treba uskratiti gostoprimstvo. U Prvoj poslanici Ivan kaže da je svaki od tih lažnih učitelja »Antikrist… koji niječe Oca i Sina« (2:22). U Drugoj poslanici detaljno je objasnio svojim čitateljima da onaj tko vjeruje da je Isus Mesija »ima Oca i Sina« (r. 9).

Zatim ih je upozorio: »Ako tko dolazi k vama i ne donosi taj nauk, ne primajte ga u kuću i ne pozdravljajte ga!« (r. 10) Pružiti gostoprimstvo nekome tko propovijeda lažno Evanđelje zapravo bi pridonijelo udaljavanju ljudi od Boga.

Ivanove poslanice pokazuje nam ‘drugu stranu’ Božje ljubavi. Mi služimo Bogu koji sve dočekuje raširenih ruku. Ali istinska ljubav ne pomaže onima koji namjerno štete sebi i drugima. Bog grli one koji se pokaju, ali On nikada neće prihvatiti laž.

– Tim Gustafson

Oče, Tvoja je ljubav u Tvojoj istini. Pomogni nam proširiti tu ljubav na druge postojanom milošću koja dolazi samo od Tvojeg Duha.