Oslobođeni osude

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 3:19-24

19 Po tom znamo da smo od istine, i možemo umiriti svoje srce pred njim. 20 Ako nas kori naše srce, Bog je veći od našega srca. On zna sve. 21 Ljubljeni, ako nas srce ne kori, možemo s puzdanjem k Bogu. 22 Što god molimo primamo od njega, jer njegove zapovijedi držimo i činimo što je njemu ugodno. 23 A ovo je njegova zapovijed: da vjerujemo u ime njegova Sina Isusa Krista i da ljubimo jedni druge, kao što nam je dao zapovijed. 24 I tko drži Božje zapovijedi ostaje u Bogu, i Bog u njemu. Po tom poznajemo da ostaje u nama: po Duhu koga nam je dao.

Ako nas naša srca osuđuju, znamo da je Bog veći od naših srca.

1 Ivanova 3:20

DOK se bračni par vozio sušnim područjem Sj. Kalifornije, pukla im je gume i čuli su struganje metala po kolniku. Iskre su letjele na sve strane i izazvale požar poznat kao Carr Fire 2018. – vatrena stihija koja je spalila površinu od 230.000 jutara, više od 1000 domova, a poginulo je i desetak ljudi.

Kad su preživjeli čuli da je par shrvan onime što se dogodilo, otvorili su stranicu na Facebooku kako bi im iskazali »milosrđe i ljubaznost« i tako umanjili osjećaj stida i krivice. Jedna je žena napisala: »Kao netko tko je izgubio dom u ovome požaru želim da znate da vas ni moja ni bilo koja druga obitelj ne okrivljuje… Nesreće se događaju. Zaista se nadam da će vam ova poruka olakšati teret. Proći ćemo to zajedno.«

Ukor ili osuda, strah da smo učinili nešto nepopravljivo mogu naškoditi našoj duši. No u Bibliji čitamo da »ma za što nas naša savjest osuđivala… Bog je veći nego naša savjest« (r. 20, K. S.). Što god bila naša skrivena sramota, Bog je veći od svega. Isus nas poziva na iscjeljujući čin pokajanja (ako je potrebno) ili jednostavno otklanja osjećaj krivice koji nas proždire. Zatim, iskusivši božansko otkupljenje, »možemo umiriti svoje srce pred Njim« (r. 19).

Kroz svako kajanje zbog stvari koje smo učinili, a željeli bismo da nismo, Bog nas približava k sebi.

– Winn Collier

Isus nam se smiješi i kaže: »Vaše je srce slobodno.«