Namjerna ljubaznost

Pročitajte: Druga knjiga o Samuelu 9:3-11

3 Kralj upita: »Zar nitko više ne živi od Šaulove kuće? Ja ću mu iskazati milosrđe Božje.«
Siba odgovori kralju: »Živi još Jonatanov sin. On je hrom na obje noge.«
4 Tad ga upita kralj: »Gdje je?«
Siba odvrati kralju: »On je u kući Makira, Amielova sina, u Lo Dabaru.«
5 Tada posla kralj David i dade ga dovesti iz kuće Makira, sina Amielova, iz Lo Dabara. 6 I kad Meribaal, Jonatanov sin, Šaulov unuk, dođe k Davidu, pade on ničice na svoje lice i pokloni se.
David mu reče: »Meribaale!«
On odgovori: »Evo sluge tvojega!«
7 David nastavi: »Ne boj se! Jer ću ti ja zbog tvojega oca Jonatana iskazati milost i natrag ću ti dati sve imanje tvojega djeda Šaula. Ti ćeš sam zauvijek jesti za mojim stolom.«
8 Tada se on nakloni i reče: »Što je tvoj sluga da se tako brineš za mrtva psa kao što sam ja?«
9 Nato odredi kralj da dođe Šaulov sluga i zapovjedi mu: »Sve što pripada Šaulu i svoj njegovoj kući predajem sinu tvojega gospodara. 10 Ti ćeš mu sa svojim sinovima i slugama obrađivati polje i unositi žetvu, da sin tvog gospodara mogne živjeti. Meribaal, sin tvog gospodara, svagda će jesti za mojim stolom.« Siba je imao petnaest sinova i dvadeset slugu.
11 I obeća Siba kralju: »Kako gospodar kralj zapovijeda svom sluzi, točno će tako učiniti tvoj sluga. Meribaal može jesti za mojim stolom kao jedan od kraljevih sinova.«

Ja ću mu iskazati milosrđe Božje.

2 Samuelova 9:3

KADA je ušla u zrakoplov sa svoje dvoje djece, mlada je mama očajnički nastojala smiriti svoju trogodišnju kćer koja se otimala i plakala. Tada je i njezin gladni četveromjesečni sin počeo plakati. Putnik na susjednom sjedištu ponudio je da pridrži dječaka dok se Jessica pobrinula za svoju kćer. Zatim je, prisjećajući se vremena kada je i sam bio mladi tata, počeo crtati djevojčici, dok je Jessica hranila sina. Ponudio joj je pomoć i nakon što su promijenili zrakoplov.

Jessica se prisjetila: »U svemu tome prepoznala sam Božju ruku. Mogli smo sjediti pokraj bilo koga, ali sjedili smo pokraj jednog od najljubaznijih ljudi koje sam ikada srela.«

U današnjem predloženom tekstu nalazimo primjer namjerne ljubaznosti. Nakon što su kralj Šaul i njegov sin Jonatan poginuli, neki su očekivali da će David ubiti sve koji mogu polagati pravo na prijestolje. Umjesto toga, on je upitao: »Zar nitko više ne živi od Šaulove kuće? Ja ću mu iskazati milosrđe Božje?« (r. 3) Kada su doveli Meribaala, Jonatanova sina, David mu je vratio imanje njegova djeda Šaula i srdačno ga pozvao da ubuduće sjedi za njegovim stolom – kao »jedan od kraljevih sinova« (r. 11).

Budući da smo iskusili Božju dobrotu, tražimo prilike »da činimo dobro svima, a osobito onima koji su s nama u istoj vjerničkoj obitelji!« (Galaćanima 6:10)

– Cindy Hess Kasper

U iskazivanju dobrote budimo velikodušni.