Ne zaboravite darivatelja

Pročitajte: Ponovljeni zakon 6:4-12

4 Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, jedini Gospodin! 5 Ljubi Gospodina, Boga svojega, svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom! 6 Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu! 7 Napominji ih svojoj djeci! Govori o njima ili kad boraviš kod kuće ili kad si na putu, ili kad liježeš ili kad ustaješ! 8 Priveži ih sebi kao znak na svoju ruku! Nosi ih kao spomen na čelu 9 i napiši ih na dovratnike svoje kuće i na svoja vrata!
10 Sada dolazi vrijeme kada će te Gospodin, Bog tvoj, uvesti u zemlju za koju se zakleo tvojim ocima: Abrahamu, Izaku i Jakovu, da će ti je dati, u zemlju s velikim i lijepim gradovima koje nisi zidao, 11 kućama punim svakoga dobra koje nisi punio, sa studencima iskopanim koje nisi kopao, s vinogradima i maslinicima koje nisi sadio. Ti ćeš sve to moći uživati do sitosti. 12 A tada se dobro čuvaj da ne zaboraviš Gospodina, koji te izvede iz egipatske zemlje, iz kuće sužanjstva!

A tada se dobro čuvaj da ne zaboraviš Gospodina.

Ponovljeni zak. 6:12

BILO je to neposredno pred Božić kada je uočila da njezina djeca imaju problem sa zahvalnošću. Znala je koliko je lako postati nezahvalan, ali isto tako je znala da to ne želi svojoj djeci. Zbog toga je jednog jutra prošla kroz kuću i stavila crvene mašne na prekidače za svjetlo, vrata ostave i hladnjak, perilicu i sušilicu rublja i sve slavine. Uz svaku mašnu bila je kratka poruka: »Neke je darove koje nam Bog daje lako previdjeti, zato sam na njih stavila mašne. On je tako dobar prema našoj obitelji. Nemojmo zaboraviti od koga dolaze darovi.«

U 6. poglavlju Ponovljenog zakona vidimo da je budućnost izraelskog naroda uključivala osvajanje postojećih mjesta. Useljavat će se u velike, bogate gradove koje nisu gradili (r. 10), u kuće pune dobara koje nisu stekli radom i imati bunare, vinograde i maslinike koje nisu iskopali ili zasadili (r. 11). Svi su ti blagoslovi vodili do jednog izvora – Gospodina Boga (r. 10). I dok im je Bog s ljubavlju pružao sve to i još više, Mojsije je želio biti siguran da narod neće zaboraviti »Gospodina« (r. 12).

U određenoj dobi vrlo lako zaboravljamo. Ali nastojmo ne izgubiti iz vida Božju dobrotu, izvor svih naših blagoslova.

– John Blase

Bože, Ti si izvor svakog blagoslova u našem životu. U svojem ponosu često ne mislimo tako, ali griješimo.