Stav zahvalnosti

Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:12-25

12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva! 15 Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni! 16 Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Zahvalno pjevajte u svojim srcima Bogu. 17 Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu.
18 Žene, budite podložne svojim muževima kao što treba u Gospodinu! 19 Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima. 20 Djeco, slušajte svoje roditelje u svemu, jer je to ugodno u Gospodinu! 21 Očevi, ne razdražujte svoje djece, da ne budu malodušna. 22 Sluge, pokoravajte se u svemu svojim tjelesnim gospodarima, ne služeći im naoko, kao da ljudima ugađate, nego iskrena srca, bojeći se Gospodina! 23 Što god činite, od srca činite kao Gospodinu, a ne kao ljudima, 24 znajući da ćete od Gospodina primiti baštinu za nagradu. Gospodinu Kristu služite! 25 Jer tko nepravdu čini, primit će što je skrivio, a nema gledanja tko je tko.

Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni!

Kološanima 3:15

U mojoj domovini zime mogu biti okrutne, s temperaturom daleko ispod ništice i obiljem snijega. Jednog osobito hladnog dana dok sam čistio snijeg, po tko zna koji puta te zime, poštar je zastao na svojem uobičajenom putu i pitao me kako sam. Odgovorio sam mu da ne volim zimu i da mi je snijega preko glave. Tada sam rekao da njegov posao mora biti vrlo težak u takvim vremenskim uvjetima. Odgovorio je: »Da, ali barem imam posao. Mnogo ljudi ga nama. Zahvalan sam što radim.«

Moram priznati da me je posramio njegov stav zahvalnosti. Kada životne okolnosti postanu neugodne, lako je izgubiti iz vida sve ono na čemu moramo biti zahvalni.

Pavao je rekao Kristovim sljedbenicima u Kolosima: »I neka u vašim srcima vlada mir Kristov, na koji ste i pozvani u jednome tijelu! Budite i zahvalni!« (r. 15, K. S.) A Solunjanima je napisao: »Na svemu zahvaljujte; jer je to Božja volja u Kristu Isusu za vas« (1 Solunjanima 5:18).

Čak i onda kada doživimo nevolje i patnje, možemo iskusiti mir Božji i dopustiti mu da vlada našim srcem. U tom ćemo miru pronaći podsjetnike na sve ono što smo dobili u Kristu. Na tome Mu uistinu možemo biti zahvalni.

– Bill Crowder

Bože, tako se često žalimo na svaku sitnicu. Pomogni da ne izgubimo iz vida Tvoju dobrotu i da budemo zahvalni.