Svjetlo koje nas vodi

Pročitajte: Druga knjiga o Samuelu 22:26-30

26 Dobar si dobrome,
vjeran si vjernome.
27 S čistim postupaš čisto,
samo se zločestu protiviš.
28 Pomažeš narodu nevoljnu,
obaraš pogled oholu.
29 Ti si svjetionik moj, Gospodine,
Bog moj koji mi rasvjetljuje noć.
30 Snagom tvojom razbijam neprijateljske čete,
preko zidina skačem s Bogom svojim.

Ti si svjetionik moj, Gospodine, Bog moj koji mi rasvjetljuje noć.

2 Samuelova 22:29

ZA posjeta muzeju pozornost su mi privukle drevne svjetiljke. Pokraj njih je pisalo da potječu iz Izraela. Ukrašene različitim rezbarijama, te su glinene posude ovalnog oblika imale dva otvora – jedan za gorivo i jedan za fitilj. Iako su ih Izraelci uglavnom držali u zidnim nišama, svaka je bila dovoljno mala da stane na dlan.

Možda je upravo malo svjetlo poput toga nadahnulo kralja Davida da napiše ove riječi u svom hvalospjevu: »Jahve, Ti moju svjetiljku užižeš, Bože, tminu moju obasjavaš« (r. 29, K. S.). David je to pjevao nakon što mu je Bog dao da pobijedi u bitci. Progonili su ga unutarnji i vanjski neprijatelji, htijući ga ubiti. Zbog svog odnosa s Bogom, David se nije skrivao. Suprotstavio se neprijatelju s pouzdanjem koje daje Božja prisutnost. Uz Božju pomoć mogao je jasno vidjeti stvari i donositi dobre odluke za sebe, svoju vojsku i narod.

Tama koju je David spomenuo u svojoj pjesmi vjerojatno je uključivala strah od slabosti, poraza i smrti. Mnogi od nas žive sa sličnim brigama, koje su uzrokom tjeskobe i stresa. Kad nas tama pritisne, možemo pronaći mir jer znamo da je Bog s nama. Božanski plamen Duha Svetoga živi u nama da nam osvjetljava put dok ne susretnemo Isusa licem u lice.

– Jennifer Benson Schuldt

Bože, kada se bojimo uvjeri nas da si s nama i da si svojom smrću i uskrsnućem pobijedio duhovni mrak.