Isus i veća priča

Pročitajte: Knjiga o Ruti 4:13-17

13 Potom uze Boaz Rutu k sebi, i ona postade njegova žena. Kad on ode k njoj, Gospodin je blagoslovi, i ona pokloni život jednome sinu. 14 Tada rekoše žene Noemi: »Neka je blagoslovljen Gospodin koji ti ne uskrati danas zaštitnika! Neka njegovo ime bude slavno u Izraelu! 15 Neka bude utjeha tvom srcu i tvoj skrbnik u starosti! Jer ga rodi tvoja snaha, koja te ljubi, ona koja ti više vrijedi nego sedam sinova.« 16 Noemi uze dijete, stavi ga na svoje krilo i bila je njegova dadilja. 17 Susjede mu dadoše ime kad rekoše: »Rodi se Noemi sin!« i prozvaše ga Obed. On je otac Davidova oca Jišaja.

Mi smo Njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Efežanima 2:10

VELIKODUŠNA nam je prijateljica ponudila pričuvati djecu kako bismo supruga i ja zajedno proveli večer. »Trebali biste otići na neko otmjeno mjesto!« predložila je. Budući da smo oboje praktični, odlučili smo obaviti kupnju. Kad smo se vratili kući, ruku punih vrećica, prijateljica nas je pitala zašto nismo učinili nešto posebno. Rekli smo joj da to što izlazak čini posebnim nije što radiš, nego s kime si.

Jedna od rijetkih knjiga Biblije u kojoj nije zapisano nešto što je Bog rekao ili učinio, Knjiga o Ruti može se činiti prilično običnom. Stoga ju neki čitaju kao dirljivu priču o dvoje ljudi koji se zavole i ožene.

No, zapravo se tu događa nešto izvanredno. U zadnjem poglavlju Knjige o Ruti čitamo da se Ruti i Boazu rodio sin Obed koji će biti Davidov djed (4:17). A u Evanđelju po Mateju 1:1 piše da Isus potječe iz Davidove loze. Isus je taj koji običnu priču o Ruti i Boazu čini neobičnom pričom o Božjim nevjerojatnim planovima i nakanama.

Često tako vidimo svoj život: kao običan i bez posebne svrhe. Ali promatramo li svoj život kroz Krista, On daje vječno značenje čak i najobičnijim situacijama i odnosima.

– Peter Chin

Gospodine Isuse, Ti daješ vječnu svrhu i značenje najobičnijim okolnostima. Pomogni nam da kroz Tebe gledamo sve svoje odnose i okolnosti!