Radost darivatelja

Pročitajte: Evanđelje po Luki 2:4-14

4 Josip je bio iz Davidove kuće i obitelji. Tako uziđe on iz grada Nazareta u Galileji u Judeju, u Davidov grad koji se zove Betlehem, 5 da se upiše s Marijom, svojom zaručenom ženom, koja je bila trudna.
6 Kad su bili ondje, ispuniše se njezini dani. 7 Ona rodi svojega prvorođenog sina, povi ga u pelenice i položi ga u jasle. U gostinjcu nije bilo za njih mjesta.
8 U onom kraju držali su pastiri u polju noćnu stražu kod svoga stada. 9 Tada stupi Gospodnji anđeo pred njih i Gospodnja ih slava obasja. I vrlo se uplašiše. 10 A anđeo im reče: »Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost, koja je za sav narod: 11 Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin. 12 I ovo neka vam je znak: Naći ćete dijete što je povijeno u pelenice i leži u jaslama.« 13 Odjedanput se pridruži anđelu velika nebeska vojska koja je hvalila Boga i pjevala:
14 »Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima,
jer su mu omiljeli.«

Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin.

Luka 2:11

SJEĆATE li se plišanog medvjedića? Lutke? Lego-kocaka? Autića na daljinsko upravljanje? Što imaju zajedničko? Ubrajamo ih među deset najpopularnijih božićnih darova svih vremena. Na popisu su i poznati favoriti poput igre Monopoli, računalnih igrica i mobitela.

Svi uživamo u darivanju za Božić, ali to nije ništa u usporedbi s onime kako je Bog uživao dajući prvi božićni dar. Taj je dar bilo dijete, rođeno u Betlehemu i položeno u jasle (r. 7).

Unatoč svom skromnom rođenju, anđeo je Kristov dolazak pretkazao riječima: »Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost, koja je za sav narod: Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin (r. r. 10,11). Nakon te veličanstvene vijesti »odjedanput se pridruži anđelu velika nebeska vojska koja je hvalila Boga i pjevala: ‘Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima koji su mu omiljeli’« (r. r. 13,14).

Ovoga Božića uživajte u darivanju svojima najmilijima, ali nemojte izgubiti iz vida razlog darivanja – neopisiva Božja naklonost prema svojem stvorenju dosegla je vrhunac u darivanju vlastita Sina da bi nas spasio od grijeha. Mi darujemo jer je on nama darovao. Poklonimo Mu se u znak zahvalnosti!

– Remi Oyedele

Oče, hvala Ti za Isusa – najveći od svih darova!