Naučiti davati

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 8:1-9

1 Javljamo vam, braćo, milost Božju koja je dana crkvama Makedonije. 2 Premda su bile kušane teškom nevoljom, ipak je obilna rijeka dobrotvornosti tekla iz punine njihove radosti i iz dubine njihova siromaštva. 3 Svjedočim za njih da su nas po mogućnosti i iznad mogućnosti, dragovoljno i usrdno, 4 molili za milost da i oni smiju pomagati svete. 5 Iznad svakoga očekivanja predadoše sami sebe najprije Gospodinu, a onda nama po Božjoj volji.
6 Zato zamolismo Tita, kao što je počeo, da onako dovrši i među vama to velikodušno djelo. 7 A vi, kako ste u svemu obilni, u vjeri i u riječi, u znanju i u svakoj revnosti, osim toga i u svojoj ljubavi prema nama, obilujte i u ovoj velikodušnosti!
8 Ne govorim kao da zapovijedam, nego da zalaganjem drugih iskušam vašu ljubav, je li istinita. 9 Jer znate milost Gospodina našega Isusa Krista: on je, premda je bio bogat, radi vas postao siromašan, da se vi obogatite njegovim siromaštvom.

Badava ste dobili, badava dajite!

Matej 10:8

»IMAM dar za tebe!« uzbuđeno je vikao moj dvogodišnji unuk dok je gurao kutiju u moje ruke. »Sam ga je odabrao«, nasmiješila se moja supruga.

Otvorio sam kutiju i pronašao božićni crtež njegova omiljenog lika iz crtića. »Mogu li vidjeti?« zabrinuto me upitao. Zatim se igrao s ‘mojim’ darom ostatak večeri, a ja sam ga gledao i smiješio se.

Smiješio sam se jer sam se sjetio darova koje sam i ja davao. Recimo, glazbenog albuma koji sam darovao starijem bratu jednog Božić kad sam bio u srednjoj školi i koji sam zaista želio slušati (i jesam). I shvatio sam kako me nakon toliko godina Bog još uvijek uči da dajem nesebičnije.

Davanje je nešto što moramo naučiti. Pavao je napisao: »A vi, kako ste u svemu obilni… obilujte i u ovoj velikodušnosti!« (2 Korinćanima 8:7) Milost ispunjava naše davanje kad shvatimo da je sve što imamo od Boga, a On nam je pokazao da je »blaženije davati, negoli primati« (Djela ap. 20:35).

Bog nam je velikodušno dao najnesebičniji dar od svih: Svoga jedinog Sina koji je umro na križu za naše grijehe i uskrsnuo. Svatko tko primi taj najveći dar, bezgranično je bogat. I dok nam je srce usredotočeno na Njega, naše se ruke s ljubavlju otvaraju drugima.

– James Banks

Oče, pomogni nam da danas podijelimo Tvoju velikodušnost s drugima.