Oprani u ljubavi

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 2:14-26

14 Što koristi, braćo moja, ako tko kaže da ima vjeru, a djelâ nema? Zar ga može vjera spasiti? 15 Ako su brat ili sestra goli i nemaju svagdanje hrane, 16 i rekne im koji od vas: »Idite u miru, grijte se i nasitite se«, a ne dadu što im je potrebno za tijelo, što koristi? 17 Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u samoj sebi. 18 Ali reći će tko: Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi pokazati vjeru iz svojih djela. 19 Ti vjeruješ da je jedan Bog. Dobro činiš. I đavli vjeruju pa dršću. 20 Hoćeš li znati, o ludi čovječe, da je vjera bez djela mrtva? 21 Abraham, naš otac, ne opravda li se djelima kad prinese svoga sina Izaka na žrtvenik? 22 Vidiš li da je vjera surađivala s njegovim djelima i da se je djelima usavršila? 23 I ispuni se Pismo koje govori: »Abraham povjerova Bogu, i uračuna mu se u pravdu.« I bi nazvan »prijatelj Božji«. 24 Vidite da se djelima opravdava čovjek, a ne samom vjerom. 25 Jednako i Rahaba, bludnica, ne opravda li se djelima kad primi glasnike i izvede ih drugim putem? 26 Doista, kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djelâ mrtva.

Vidite da se djelima opravdava čovjek, a ne samom vjerom.

Jakovljeva 2:24

MALA je crkvena zajednica odlučila na praktičan način pokazati Božju ljubav. Otišli su u lokalnu samoposlužnu praonicu rublja i, plaćajući umjesto njih, pomogli su građanima lošijega imovnog stanja. Nakon pranja, složili bi odjeću, ponekad ponudili topli obrok ili im darovali vrećicu s namirnicama.

Jedan je volonter otkrio da mu je najveća nagrada bila »susret s ljudima i slušanje njihovih životnih priča«. Zbog odnosa s Isusom odlučili su živjeti svoju vjeru i ostvariti istinski odnos s njima.

Apostol Jakov potvrđuje da je svaki čin služenja vjernika rezultat stvarne vjere. »Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u samoj sebi« (r. r. 14-17). Izjava da vjerujemo čini nas Božjom djecom, ali se samo kad služimo Njemu služeći drugima ponašamo kao oni koji vjeruju i slijede Isusa (r. 24). Vjera i služenje tako su nerazdvojivi kao tijelo i duh (r. 26), prekrasna slika snage Krista dok djeluje u nama i kroz nas.

Nakon što osobno dopustimo da nas Božja žrtva na križu opere u savršenoj ljubavi, možemo odgovoriti istinskom vjerom koja se prelijeva u načine na koje služimo drugima.

– Xochitl Dixon

Isuse, molimo Te preplavi naše živote svojom savršenom, iscjeljujućom ljubavlju kako bismo ju mogli preliti u živote drugih.