Savršeno smješten

Pročitajte: Job 38:4-11

4 Gdje si ti bio kad ja sagradih zemlju?
Kazuj ako si razuman!
5 Tko joj je odredio mjere, ako znaš,
tko je rastegao uže preko nje?
6 Na čemu su njezini stupovi uglavljeni?
Tko joj je stavio ugaoni kamen,
7 dok su klicale jutarnje zvijezde,
dok su kliktali anđeli?
8 Tko je vratima zatvorio more
kad bučeći prodre iz majčina krila?
9 Kad mu dadoh oblake za odjeću,
tamne oblake za pelenice?
10 Kad mu udarih svoje granice
i stavih mu prijevornice i vrata,
11 rekoh: dovle dolaziš, ne dalje!
Ovdje se lomi prkos tvojih valova!

Gdje si ti bio kad Ja sagradih zemlju?

Job 38:4

ZNANSTVENICI znaju da se naš planet nalazi na idealnoj udaljenosti od Sunca kako bi imao koristi od njegove topline. Da je malo bliže, sva bi voda isparila, kao na Veneri. Da je samo malo dalje, sve bi se smrznulo kao na Marsu. Zemlja je također idealne veličine za stvaranje odgovarajuće jačine sile teže. Manja bi veličina učinila sve bestežinski pustim, poput Mjeseca, a veća bi zarobila otrovne plinove koji sprječavaju život kao na Jupiteru.

Složene fizičke, kemijske i biološke interakcije koje čine naš svijet nose otisak savršenog Tvorca. Dio toga Njegovog složenog umijeća vidimo kada Bog govori Jobu o stvarima koje nadilaze naše razumijevanje. »Gdje si ti bio kad Ja sagradih zemlju?« pita Bog. »Tko joj je odredio mjere, ako znaš, tko je rastegao uže preko nje? Na čemu su njezini stupovi uglavljeni? Tko joj je stavio ugaoni kamen?« (r. r. 4-6)

Letimični pogled na savršenost stvaranja tjera nas da se divimo moćnim oceanima koji se klanjaju pred Onim koji je »vratima zatvorio more kad bučeći prodre iz majčina krila.« Onome koji mu je rekao: »Dovle dolaziš, ne dalje!« (r. r. 8,11) Zadivljeni zapjevajmo s jutarnjim zvijezdama i radosno kličimo s anđelima (r. 7), jer je taj smišljeno stvoreni svijet stvoren baš za nas da možemo upoznati Boga i vjerovati mu.

– Remi Oyedele

Hvala ti, Bože Stvoritelju, na ovom savršenom svijetu koji si stvorio za nas.