Svjetlost svjetla

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 5:14-16

14 Vi ste svjetlost svijetu. Grad koji stoji na gori ne može se sakriti. 15 Niti se užiže svijeća i stavlja pod posudu, nego na svijećnjak. Tada svijetli svima u kući. 16 Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave vašega Oca na nebesima.

Vi ste svjetlost svijetu. Grad koji stoji na gori ne može se sakriti.

Matej 5:14

STEPHEN je rekao roditeljima da svakoga dana treba rano doći u školu, ali zbog nekog razloga nije objasnio zašto je to tako važno. Usprkos tome, oni su se pobrinuli da svakog jutra bude u školi u 7:15.

Jednoga zimskog dana Stephen je poginuo u prometnoj nesreći. Nakon nekog vremena njegovi su roditelji saznali zašto je tako rano išao u školu. Svakoga su se jutra neki njegovi prijatelji i on sastajali na ulazu u školu kako bi s osmijehom, mahanjem ruke i ljubaznom riječi pozdravili ostale učenike. Zbog toga su se svi učenici – čak i oni koji nisu bili popularni – osjećali dobrodošlima i prihvaćenima. Kao kršćanin, Stephen je želio Kristovu radost podijeliti s onima koji Ga očajnički trebaju. Njegov primjer živi i dalje kao podsjetnik da je jedan od najboljih načina da svijetlimo Kristovom ljubavlju plemenitost i prihvaćanje.

U predloženom biblijskom tekstu Isus otkriva da smo u Njemu »svjetlost svijetu« i »grad koji stoji na gori« (r. 14). Drevni su gradovi često građeni od bijelog vapnenca i obasjani suncem stvarno su svijetlili. Na nama je hoćemo li biti sakriveni ili ćemo svijetliti »svima u kući« (r. 15).

I dok »svijetli vaša svjetlost pred ljudima« (r. 16), osjetit će Kristovu ljubav i Njegovu dobrodošlicu.

– Dave Branon

Bože, pomogni nam slijediti Stephenov primjer.