Tajna dostava

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:1-4

1 Pazite da svoju pravednost ne činite pred ljudima da vas oni vide; inače nemate plaće kod svog Oca na nebesima. 2 Kad dakle daješ milostinju, ne trubi pred sobom kao što čine licemjeri u sinagogama i na ulicama, da ih ljudi slave. Zaista kažem vam, oni već imaju svoju plaću. 3 Kad daješ milostinju, neka ne zna tvoja ljevica što čini tvoja desnica, 4 da ostane tvoja milostinja u tajnosti. Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti.

Kad daješ milostinju, neka ne zna tvoja ljevica što čini tvoja desnica.

Matej 6:3

STAKLENA vaza s đurđicama, ružičastim tulipanima, žutim narcisama ili drugim cvijećem dočekala bi Kim pred njezinim ulaznim vratima. Sedam mjeseci anonimni je kršćanin slao Kim prekrasno cvijeće iz lokalne cvjećarnice. Na svakom je bila poruka ohrabrenja iz Biblije i potpis: »Voli te Isus.«

Kim je na Facebook stavila fotografije tih tajnih dostava. Cvijeće joj je davalo priliku da pohvali dobrotu darovatelja i da prepozna način na koji joj je Bog iskazivao ljubav kroz svoj narod. Mjesec za mjesecom, svaka tajna dostava davala je njezinim prijateljima priliku da budu zahvalni na dragocjenom vremenu koje je Bog davao Kim. Dok se pouzdavala u Boga tijekom borbe s neizlječivom bolešću, svaki šareni buket i rukom napisana poruka bili su dokaz da ju Bog voli.

Anonimnost je to na što nas Isus potiče kada nešto dajemo. Gospodin nas upozorava na opasnost davanja s ciljem da to drugi vide (6:1). Dobra djela trebaju biti izraz štovanja koje izvire iz srca zahvalnog za sve što je Bog učinio za nas. Isticanje vlastite velikodušnosti s nadom ili očekivanjem da ćemo biti pohvaljeni može maknuti pogled s Darovatelja svega dobroga – Isusa.

Bog zna kada dajemo s dobrom namjerom (r. 4) da je naša darežljivost potaknuta ljubavlju prema Njemu.

– Xochitl Dixon

Dajući iskazujemo Bogu ljubav, čast i hvalu.