Usporavanje vremena

Pročitajte: Psalam 90:4,12-15

4 Jer u tvojim je očima tisuća godina
kao jučerašnji dan koji je minuo
i kao straža noćna.

12 Nauči nas dane naše brojiti
da dobijemo mudro srce!
13 Vrati se, Gospode! Dokle ćeš tako?
Smiluj se svojim slugama!
14 Okrijepi nas ujutro svojom dobrotom
da se radujemo i veselimo u sve svoje dane!
15 Obraduj nas za one dane kad si nas ponizio,
za godine kad smo gledali nesreću!

Nauči nas dane naše brojiti da dobijemo mudro srce!

Psalam 90:12

MNOGO se toga promijenilo otkako je izumljen električni sat 1840-ih godina. Sada gledamo koliko je sati na pametnim satovima, pametnim telefonima i računalima. Životni tempo čini se bržim – čak se i ‘šećemo’ brže. To posebno vrijedi za gradove i može loše utjecati na zdravlje, kažu znanstvenici. »Krećemo se sve brže i brže i vraćamo se ljudima što prije možemo«, primijetio je profesor Richard Wiseman. »To nas tjera da mislimo da se sve mora dogoditi sada.«

Mojsije, pisac jednog od najstarijih biblijskih psalama, razmišlja o vremenu i podsjeća nas da Bog kontrolira životni tempo. »Jer u Tvojim je očima tisuću godina kao jučerašnji dan koji je minuo i kao straža noćna« (r. 4).

To ne znači da je tajna dobroga gospodarenja vremenom ići brže ili sporije. To znači biti u Bogu i provoditi više vremena s Njim. Tada hvatamo korak jedni s drugima, ali najprije s Njim – Onim koji nas je stvorio (139:13) i zna našu svrhu i planove (r. 16).

Naše vrijeme na zemlji neće trajati zauvijek. No, možemo njime mudro gospodariti, ne gledajući na sat, nego svaki dan darujući Bogu, kao što je Mojsije rekao: »Nauči nas dane naša brojiti, da steknemo mudro srce« (r. 12, K. S.). Tada ćemo s Bogom uvijek biti ‘na vrijeme’, nećemo kasniti, sada i zauvijek.

– Patricia Raybon

Kada izgubimo korak s Tobom, privuci nas k sebi, Bože.