Živjeti u duhu

Pročitajte: Poslanica Galaćanima 5:13-18

13 Vi ste, braćo, zaista pozvani na slobodu; samo ne dajte da sloboda bude izlika tijelu, nego ljubavlju služite jedan drugome! 14 Sav Zakon sažet je u ovoj jednoj odredbi: »Ljubi svoga bližnjega kao samoga sebe!« 15 Ali ako već jedni druge grizete i izjedate, gledajte da jedni druge ne istrijebite! 16 A velim: U duhu živite, i ne ćete izvršavati tjelesnih želja! 17 Jer tijelo se svojim željama suprotstavlja Duhu, a Duh tijelu; a to se protivi jedno drugome tako da ne činite ono što hoćete. 18 Ako li vas Duh vodi, niste pod Zakonom.

U duhu živite, i ne ćete izvršavati tjelesnih želja!

Galaćanima 5:16

DESET tisuća sati. Prema mišljenju Malcolma Gladwella toliko je vremena potrebno da postanete vješti u bilo kojem poslu. Čak i za najveće umjetnike i glazbenike svih vremena, ogromna urođena nadarenost nije bila dovoljna za vrsnost koju će s vremenom postići. Svakog su dana morali uroniti u svoje umijeće.

Koliko god se to činilo čudnim, jednako vrijedi kada je riječ o životu u sili ​​Duha Svetoga. U Poslanici Galaćanima Pavao potiče Crkvu da bude odvojena za Boga. Ali Pavao objašnjava da se to ne možemo postići samo poštujući niz pravila. Naprotiv, pozvani smo živjeti u Duhu. Grčka riječ (peripateo) koju Pavao rabi za »živite« u Galaćanima 5:16 doslovno znači ‘hodati naokolo i oko nečega ili putovati’. Za Pavla je živjeti u Duhu značilo putovati s Duhom svakoga dana – to nije samo jednokratno iskustvo Njegove moći.

Zato, molimo se da budemo svakodnevno ispunjeni Duhom – da se prepustimo Njegovom djelovanju dok nas On savjetuje, vodi, tješi i jednostavno je s nama. Dopustimo li da nas »Duh vodi« (r. 18), sve bolje i bolje čujemo Njegov glas i slijedimo Njegovo vodstvo. Duše Sveti, želimo živjeti s tobom danas i svakog dana!

– Peter Chin

Oče, želimo iskusiti Tvoju prisutnost i vodstvo Duha Svetoga i živjeti na način koji Te veseli.