Donesite što imate

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 6:4-14

4 A bio je blizu Vazam, židovski blagdan. 5 I kad Isus podiže oči i vidje da mnoštvo naroda dolazi k njemu, reče Filipu: »Odakle ćemo kupiti kruha da ovi jedu?« 6 – A ovo reče da ga kuša; jer je sam znao što će učiniti. – 7 Filip mu odgovori: »Dvjesta denara za kruh nije dosta da svaki od njih samo malo dobije.« 8 Jedan mu od njegovih učenika, Andrija, brat Šimuna Petra, reče: 9 »Ovdje je jedan dječak koji ima pet ječmenih kruhova i dvije ribe. Ali što je to za tolike?« 10 Isus reče: »Rasporedite ljude da posjedaju!« Bilo je naime mnogo trave na onom mjestu. Sjelo je dakle muškaraca oko pet tisuća. 11 A Isus uze kruhove, dade hvalu i razdijeli onima koji su bili sjeli; tako i od riba, koliko htjedoše. 12 Kad su se nasitili, reče Isus svojim učenicima: »Skupite komadiće što pretekoše, da ne propadnu!« 13 Skupiše dakle i napuniše dvanaest košarica komadića od pet ječmenih kruhova što pretekoše nakon onih što su jeli. 14 Kad ljudi vidješe čudo što ga je učinio Isus, rekoše: »Ovo je zaista prorok koji treba doći na svijet.«

On reče: »Donesite mi ih ovamo!«

Matej 14:18

KAMENA juha, stara pripovijetka s mnogo različitih verzija, govori o izgladnjelom čovjeku koji dolazi u selo, ali nitko za njega ne može odvojiti ni mrvicu hrane. Čovjek umorno sjeda na zemlju, pali vatru i u lonac stavlja vodu i kamen. Seljani ga znatiželjno promatraju dok miješa svoju ‘juhu’. Nakon nekog vremena jedan donese dva krumpira i doda u juhu; drugi ima nekoliko mrkvi. Još netko dodaje luk, drugi šaku ječma. Vlasnik obližnje farme daruje malo mlijeka. Na kraju, ‘kamena juha’ postaje ukusnim obrokom.

Ta pripovijetka govori o vrijednosti dijeljenja, ali nas i podsjeća da donesemo što imamo, čak i kad se to čini beznačajnim. U predloženom biblijskom tekstu čitali smo o dječaku koji je, čini se, bio jedini u velikome mnoštvu koji se sjetio ponijeti hranu. Isusovi učenici nisu vidjeli nikakvu korist od »pet ječmenih kruhova i dvije ribe«. Ali kad su sve predali Isusu, On je to umnožio i nahranio tisuće gladnih ljudi!

Jednom sam čuo nekoga kako govori: »Ne morate nahraniti pet tisuća. Morate samo donijeti svoje kruhove i ribe.« Baš kao što je Isus uzeo obrok jednog dječaka i umnožio ga, što nitko nije mogao zamisliti ni očekivati (r. 20), On će prihvatiti naše napore, talente i službu ako Mu ih predamo. On samo želi da mu dragovoljno donesemo što imamo.

– Cindy Hess Kasper

Isuse, pomogni nam da Ti predamo sve što imamo, znajući da Ti možeš od maloga učiniti mnogo.